acupunctuur-overgang-hormonale-disbalans

Acupunctuur bij de overgang

Heeft u veel last van de overgang? Acupunctuur kan de klachten verminderen.

De overgang (menopauze) is geen ziekte, maar een fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Het is dus een natuurlijk proces wat echter wel veel vervelende klachten kan geven. Acupunctuur is uitermate geschikt om klachten tijdens te overgang te behandelen.

Volgens de Oosterse geneeswijze verloopt het leven van een vrouw in cycli van 7 jaar. Op 14 jarige leeftijd is ze vruchtbaar en begint de menstruatie die bij een gezonde vrouw maandelijks zal blijven komen. 21 jarige leeftijd is de ideale leeftijd om zwanger te raken enzovoort. Na 7 cycli van 7 jaar, dus op 49 jarige leeftijd stopt de menstruatie en is een vrouw niet meer vruchtbaar.

Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zowel lichamelijk als emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Voor sommige vrouwen worden ze echter zo heftig dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Acupunctuur herstelt de hormoonhuishouding waardoor overgangsklachten zullen verminderen.

We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie één jaar is uitgebleven. Dat moment ligt dus meestal rond de 49 jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. Deze fase wordt ook wel de pre-menopauze genoemd en deze fase kan al beginnen vanaf het 35e levensjaar.

De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. Met kan dan denken aan nachtzweten, opvliegers, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn en hartkloppingen.
Op emotioneel vlak zijn depressieve gevoelens, een gejaagd en onrustig gevoel en wisselende stemmingen een veel gehoorde klacht.

Nier energie

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen worden overgangsklachten in verband gebracht met het verlies van een soort oer energie die ook wel de Jing wordt genoemd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren.

Tijdens het ouder worden verliezen wij met name nier- energie en tijdens de overgang wordt hier nog een extra hap uit genomen. De acupuncturist zal zich dan ook bijna altijd richten op het versterken van de nier-energie.

Dit doen we door het  plaatsen van zeer kleine naaldjes op specifieke acupunctuurpunten die de nier- energie beïnvloed. Daarnaast kunnen we met voeding, voedingssupplementen en kruiden de nier-energie versterken.

Yin en yang

Naast het werken op organisch niveau wordt er tevens gewerkt om de balans tussen yin en yang te herstellen.

Het effect van hormonen tijdens de cyclus laat zich goed vertalen in de Oosterse visie van yin en yang.

Yin en yang zijn 2 krachten die continu op elkaar inwerken en in elkaar overgaan.
Yin kwaliteiten zijn bijvoorbeeld: donker, nacht, rust, vrouwelijk en kou.
Yang kwaliteiten zijn: warm, overdag, beweging, mannelijk en warmte.

Wanneer er een disbalans is tussen de normale verhoudingen van yin en yang kunnen er klachten ontstaan. Acupunctuur zal de disbalans tussen yin en yang herstellen en verbeteren.

Oestrogeen wordt gezien als een yin hormoon en progesteron als yang hormoon. Wanneer je een temperatuur kaart maakt dan zal je zien dat de lichaamstemperatuur in de eerste helft van de cyclus koeler ( yin ) is dan tijdens de tweede helft. Tijdens de eerste helft van de cyclus wordt dan ook oestrogeen aangemaakt. De laatste 2 weken gaat progesteron meer een rol spelen.

Overgangsklachten ontstaan door een tekort aan yin energie ( koeling )  waardoor er hitte ontstaat wat zich dus uit in opvliegers, nachtzweten, onrust enzovoort. We kunnen deze yin energie versterken en hitte klaren door het plaatsen van naaldjes. Tevens wordt er aandacht besteed aan voeding en kruiden die de yin energie versterken.

We kunnen dus stellen dat overgangsklachten voornamelijk ontstaan door een tekort aan nier en yin energie , dit wordt ook wel een nier yin deficiëntie genoemd. Ik behandel dagelijks cliënten met overgangsklachten en meestal met een goed resultaat. De klachten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Acupunctuur is uitermate geschikt om overgangsklachten te behandelen.acupunctuur overgang menopauze

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij het verlichten van menstruatieklachten?

Ja, acupunctuur kan nuttig zijn bij het beheersen van verschillende menstruatiegerelateerde klachten, zoals krampen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Acupunctuur, uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren professional, kan een veilige en effectieve manier zijn om deze symptomen te verlichten. De effectiviteit varieert echter per individu en de precieze symptomen die ze ervaren.

Is acupunctuur veilig voor het behandelen van menstruatieklachten?

Acupunctuur wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de behandeling van menstruatieklachten, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Er zijn zeer weinig bijwerkingen gemeld. Het is echter altijd belangrijk om eventuele gezondheidszorgen en behandelingsopties te bespreken met je zorgverlener.

Hoe vaak moet ik acupunctuurbehandelingen krijgen voor menstruatieklachten?

De frequentie van acupunctuurbehandelingen voor menstruatieklachten varieert afhankelijk van het individu en de symptomen die worden behandeld. Sommige mensen hebben baat bij wekelijkse behandelingen, terwijl anderen mogelijk minder frequent behandelingen nodig hebben. Acupunctuur bij overgangsklachtenHet is belangrijk om met een gekwalificeerde acupuncturist en je zorgverlener te overleggen om een behandelplan op te stellen dat het beste bij je behoeften past.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.