acupunctuur-overgang-hormonale-disbalans

Acupunctuur bij de overgang

Veel last van de overgang ?  Acupunctuur kan de klachten verminderen.

De overgang (menopauze) is geen ziekte , maar een fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren.  Het is dus een natuurlijk proces wat echter wel veel vervelende klachten kan geven.

Acupunctuur is uitermate geschikt om klachten tijdens te overgang te behandelen.

Volgens de Oosterse geneeswijze verloopt het leven van een vrouw in cycli van 7 jaar. Op 14 jarige leeftijd is ze vruchtbaar en begint de menstruatie die bij een gezonde vrouw maandelijks zal blijven komen. 21 jarige leeftijd is de ideale leeftijd om zwanger te raken enzovoort. Na 7 cycli van 7 jaar, dus op 49 jarige leeftijd stopt de menstruatie en is een vrouw niet meer vruchtbaar.

Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zowel lichamelijk als emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Voor sommige vrouwen worden ze echter zo heftig dat ze niet meer goed kunnen functioneren.

Acupunctuur herstelt de hormoonhuishouding waardoor overgangsklachten zullen verminderen.

We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie één jaar is uitgebleven. Dat moment ligt dus meestal rond de 49 jaar.

Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. Deze fase wordt ook wel de pre-menopauze genoemd en deze fase kan al beginnen vanaf het 35e jaar.

De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. Met kan dan denken aan nachtzweten, opvliegers, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en hartkloppingen.
Op emotioneel vlak zijn depressieve gevoelens, een gejaagd en onrustig gevoel en wisselende stemmingen een veel gehoorde klacht.

Nier energie

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen worden overgangsklachten in verband gebracht met het verlies van een soort oer energie die ook wel de Jing wordt genoemd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren.

Tijdens het ouder worden verliezen wij met name nier- energie en tijdens de overgang wordt hier nog een extra hap uit genomen. De acupuncturist zal zich dan ook bijna altijd richten op het versterken van de nier-energie.

Dit doen we door het  plaatsen van zeer kleine naaldjes op specifieke acupunctuurpunten die de nier- energie beïnvloed. Daarnaast kunnen we met voeding , voedingssupplementen en kruiden de nier-energie versterken.

Yin en yang

Naast het werken op organisch niveau wordt er tevens gewerkt om de balans tussen yin en yang te herstellen.

Het effect van hormonen tijdens de cyclus laat zich goed vertalen in de Oosterse visie van yin en yang.

Yin en yang zijn 2 krachten die continu op elkaar inwerken en in elkaar overgaan.
Yin kwaliteiten zijn bijvoorbeeld : donker, nacht, rust, vrouwelijk en kou.
yang kwaliteiten zijn : warm, overdag, beweging, mannelijk en warmte.

Wanneer er een disbalans is tussen de normale verhoudingen van yin en yang kunnen er klachten ontstaan.

Acupunctuur zal de disbalans tussen yin en yang herstellen en verbeteren.

Oestrogeen wordt gezien als een yin hormoon en progesteron als yang hormoon. Wanneer je een temperatuur kaart maakt dan zal je zien dat de lichaamstemperatuur in de eerste helft van de cyclus koeler ( yin ) is dan tijdens de tweede helft. Tijdens de eerste helft van de cyclus wordt dan ook oestrogeen aangemaakt. De laatste 2 weken gaat progesteron meer een rol spelen.

Overgangsklachten ontstaan door een tekort aan yin energie ( koeling )  waardoor er hitte ontstaat wat zich dus uit in opvliegers, nachtzweten, onrust enzovoort. We kunnen deze yin energie versterken en hitte klaren door het plaatsen van naaldjes. Tevens wordt er aandacht besteed aan voeding en kruiden die de yin energie versterken .

We kunnen dus stellen dat overgangsklachten voornamelijk ontstaan door een tekort aan nier en yin energie , dit wordt ook wel een nier yin deficiëntie genoemd. Ik behandel dagelijks cliënten met overgangsklachten en meestal met een goed resultaat. De klachten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Acupunctuur is uitermate geschikt om overgangsklachten te behandelen.acupunctuur overgang menopauze

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!