menstruatieklachten en acupunctuur

De menstruatie geeft voor veel vrouwen weinig klachten. Het komt echter ook voor dat vrouwen er ernstig last van hebben en zelfs enkele dagen niet kunnen functioneren.

Acupunctuur en menstruatieklachten

Menstruatieklachten zijn voornamelijk toe te schrijven aan hormoonwisselingen. Dit kan zich uiten in zowel lichamelijke als emotionele klachten. Acupunctuur is een goede methode om deze klachten met succes te behandelen en te voorkomen.

Klachten voor de menstruatie

Premenstruele klachten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd, ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog.

De acupunctuur is primair gericht op het opheffen van deze stagnatie. Bekende emotionele klachten hierbij zijn stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid. Op lichamelijk gebied: pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen of gespannen, pijnlijke borsten. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op.

Klachten tijdens de menstruatie

De menstruatie is een cyclisch proces waarbinnen een verstoring van de balans kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. Andere klachten zijn: overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen, geen bloedingen of menstruatiepijn.

Klachten na de menstruatie

Het is ook mogelijk na de menstruatie klachten te hebben. Deze klachten zijn volgens de Chinese filosofie vaak te wijten aan een tekort van iets. Dit kan een tekort aan energie zijn maar meestal duidt dit op een bloedleegte.

Acupunctuur tegen menstruatieklachten

Door het cyclische karakter van de menstruatie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld. Een acupunctuurbehandeling is gericht op uw hormoonhuishouding en 
op de energiebalans in de baarmoeder. Maar ook elders in het lichaam kan de energiebalans verstoord zijn waardoor uw menstruatie niet goed verloopt.

Een acupunctuurbehandeling brengt je energiehuishouding in balans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij het verlichten van menstruatieklachten?

Ja, acupunctuur kan nuttig zijn bij het beheersen van verschillende menstruatiegerelateerde klachten, zoals krampen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Acupunctuur, uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren professional, kan een veilige en effectieve manier zijn om deze symptomen te verlichten. De effectiviteit varieert echter per individu en de precieze symptomen die ze ervaren.

Is acupunctuur veilig voor het behandelen van menstruatieklachten?

Acupunctuur wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de behandeling van menstruatieklachten, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Er zijn zeer weinig bijwerkingen gemeld. Het is echter altijd belangrijk om eventuele gezondheidszorgen en behandelingsopties te bespreken met je zorgverlener.

Hoe vaak moet ik acupunctuurbehandelingen krijgen voor menstruatieklachten?

De frequentie van acupunctuurbehandelingen voor menstruatieklachten varieert afhankelijk van het individu en de symptomen die worden behandeld. Sommige mensen hebben baat bij wekelijkse behandelingen, terwijl anderen mogelijk minder frequent behandelingen nodig hebben. Acupunctuur bij menstruatieklachtenHet is belangrijk om met een gekwalificeerde acupuncturist en je zorgverlener te overleggen om een behandelplan op te stellen dat het beste bij je behoeften past.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.