Naast acupuncturist ben ik ook een erkend en gediplomeerd Tuina-therapeut.

Tuina

Tuina is een belangrijk component in de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt naast acupunctuur en kruiden ingezet om medische redenen of puur alleen ter ontspanning. Het is een belangrijke stroming binnen de Chinese geneeskunde en is in Chinese ziekenhuizen dan ook niet meer weg te denken. In China wordt Tuina gezien als een medische behandeling.

Wij vertalen Tuina meestal door “Chinese massage, Chinese fysiotherapie of manuele therapie”.

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen.

Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een ‘blokkade van Qi’.

Door middel van Tuina behandelingen kan ik blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht.

Tuina technieken

Tuina bestaat grotendeels uit Chinese massage, gewrichtsmanipulaties en oefeningen. Door deze technieken worden obstructies in de meridianen verdreven, de circulatie bevorderd, dislocaties van de gewrichten gereduceerd, de `soft tissues` (weke delen) geheeld, het zenuwstelsel gereguleerd en de gewrichtsmobiliteit verbeterd.

De medische indicaties zijn hoofdzakelijk van orthopedische aard zoals: spier-, bot – en gewrichtsklachten. Maar ook klachten zoals: hoofdpijn, stress, burn-out, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen en pijnklachten kunnen met Tuina behandeld worden.

Het betreft een geheel van manuele technieken zoals:

  • Het masseren van lichaamszones of spieren
  • Het masseren van acupunctuurpunten en triggerpunten
  • Mobilisaties, manipulaties en tracties van wervelkolom en gewrichten.

In sommige gevallen zal ik na overleg met u ook een aantal naaldjes zetten daar mijn ervaring is dat deze combinatie bij bepaalde klachten erg goed werkt.

Tuina is dus breed inzetbaar en kan dus ook alleen ter ontspanning worden ingezet. Na een ontspannende massage zult u merken dat u beter in uw vel zit en meer energie heeft.

Tarieven acupunctuur, tuina, guasha en cupping

Behandeling/consult duurt circa 45 minuten en kost €64,- incl. BTW. Om de administratie te ontlasten, reken ik graag direct af. In de praktijk in Rotterdam is er een mogelijkheid om te pinnen. Je krijgt na het consult de factuur mee. Deze kan worden ingediend bij de zorgverzekeraar.

Vergoedingen van behandeling

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Hierdoor vergoeden de meeste verzekeraars de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor de zekerheid even in de polis om zeker te zijn van vergoeding, of neem contact op met de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over vergoedingen kan je ook kijken op de website www.acupunctuur.nl. Je vindt de informatie onder het kopje ‘verzekeraars die kosten vergoeden’. Voor klachten over aangesloten acupuncturisten van de NVA kunt u contact opnemen met de KlachtencommissieAlternatieve Behandelwijzen (KAB) Voor een behandeling bij de acupuncturist heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts. Bij verhindering graag minimaal 24 uur van te voren afmelden. De kosten worden dan niet in rekening gebracht.

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken neem dan gerust contact op.