acupunctuur-rugklachten

Acupunctuur rugklachten

Veel last van uw rug? Acupunctuur kan de oplossing zijn. Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- en/of zithouding. Het kan ook komen door te zwaar te tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veelvoorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging.

Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. Het is daarom belangrijk om voor de acupunctuurbehandeling zoveel mogelijk te weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan.

Deze uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze in de toekomst te voorkomen. In mijn praktijk voor acupunctuur behandel ik dagelijks cliënten met acute of chronische rugklachten.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Je staat op uit een stoel en bukt om een papiertje op te rapen. Plotseling voel je een hevige pijnscheut en je kan nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden.

Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend. Het kan leiden tot houdingsafwijkingen of moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist rust vereist.

In sommige gevallen kan de acupunctuurbehandeling gecombineerd worden met aanvullende oefeningen. Daarnaast maak ik gebruik van aanvullende behandelmethoden als cupping en guasha.

Acute rugklachten en acupunctuur

Spit of ischias is meestal de oorzaak van acute rugpijn. Oorzaken kunnen zijn dat men in een verkeerde houding heeft geslapen of gezeten bv achter de computer.

Een gekke beweging maken tijdens het optillen van iets of bukken is ook vaak de oorzaak van acute rugpijn. In de acute fase van rugpijn speelt spierspanning een grote rol. Hierdoor gaat men een andere houding aannemen wat weer leid tot meer pijnklachten.

De oplossing is dan simpel de spierspanning moet minder.
Met een combinatie van acupunctuur en warmtelampen is het goed mogelijk deze spanning snel te verminderen.

Acupunctuur heeft geen bijwerkingen zoals veel medicatie. Het is een natuurlijke manier van behandelen van rugklachten. Een bijkomend voordeel van acupunctuur is dat het ontspannend werkt en stress verminderd. Dit zal ook een positief effect hebben op de rugklachten. 

Chronische rugklachten en acupunctuur

Men spreekt van chronische pijnklachten als deze langer dan drie maanden bestaat. Dit betekend zeker niet dat er niets aan te doen is. Chronische rugklachten is iets wat ik dagelijks behandel en meestal met zeer goed resultaat. Lumbago is een verzamelnaam voor lage rugklachten.

Dit kan een hernia zijn maar ook geïrriteerde gewrichtjes in de rug. Vaak is er naast de lage rugpijn ook uitstraling naar de billen en benen. Soms aan één zijde maar vaak ook aan beide zijden. Vaak is er ook sprake van een zeurend vervelend en vermoeiend gevoel in de lage rug.

Helpt acupunctuur bij rugklachten?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur op deze klachten en onderzoeken bevestigen het positieve effect. Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor je betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of deze zelfs helemaal verdwijnen.

Bij acute rugklachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rug letsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur een symptoom bestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kan je dan altijd een beroep doen op acupunctuur voor het bestrijden van de pijn.

Ik merk in mijn praktijk dat mensen veel baat hebben bij acupunctuurbehandelingen. Ik hef niet alleen blokkades op waardoor energie weer vrij kan stromen, maar richt mij ook op dieper liggende problematiek zoals een zwakte van bepaalde organen. Zo ben ik in staat om niet alleen acute problemen te verhelpen maar ook op de langere termijn effect te behalen. Mijn ervaring is dat acupunctuur uitermate geschikt is om rugklachten te behandelen.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!