acupunctuur depressie

Wat is een depressie?

Heeft u last van een depressie of depressieve gevoelens? Acupunctuur zorgt dat u weer snel in balans komt.

Een depressie valt onder de stemmingswisselingen en zorgt ervoor dat je je erg lusteloos en somber voelt. Iedereen voelt zich weleens somber. Als je bijvoorbeeld iets vervelends meemaakt zit je vaak even slecht in je vel. Dit is een normale, gezonde en tijdelijke reactie. Als dit echter langer dan 2 weken blijft aanhouden, kan het zijn dat je een depressie hebt.

In mijn acupunctuur praktijk behandel ik dagelijks cliënten met een depressie en depressieve gevoelens.

Een depressie komt vaak voor. Uit onderzoek blijkt dan meer dan 20% van de Nederlanders ooit een depressie ontwikkeld. Een depressie ontstaat veelal door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. De aandoening verschilt in ernst en tijdsduur.

De gemiddelde duur van een depressie is ongeveer 6 maanden. Soms is een depressie éénmalig , maar meestal komen ze terug. Bij een lichte depressie kan iemand nog redelijk normaal functioneren, maar bij een ernstige depressie beheerst het je hele leven.

In mijn praktijk voor acupunctuur is het ook mogelijk om naast de acupunctuur behandelingen Chinese kruiden als ondersteuning te gebruiken.

Symptomen van een depressie

  • sombere stemmingen
  • angst en paniekgevoelens
  • vermoeidheid en verlies van energie
  • slaapproblemen
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • eetproblemen, afvallen of juist gewichtstoename
  • onrustig en gejaagd gevoel
  • moeite met geheugen en concentratie
  • bij een ernstige depressie regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.

Acupunctuur bij depressie

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur kan helpen bij het behandelen van een depressie.

Acupunctuur kan zowel de mentale als lichamelijke symptomen verminderen of in zijn geheel verhelpen. Acupunctuur herstelt de balans op zowel het mentale als lichamelijk gebied. Volgens de Chinese geneeswijze is er geen enkel onderscheid tussen lichaam en geest.

Alles bestaat uit Qi (energie) en hierin kan een verstoring optreden. Vaak is er sprake van een langdurige blokkade van de leverenergie met als gevolg dat er disbalans in andere organen ontstaat. Als gevolg hiervan kunnen allerlei klachten en ziekten ontstaan.

Middels het plaatsen van een aantal kleine naaldjes in acupunctuurpunten trachten wij het evenwicht in het lichaam te herstellen. Energie moet goed stromen en tekorten moeten worden aangevuld.  Mijn ervaring is dat een depressie vaak wordt veroorzaakt door een verminderde doorstroming van energie en een tekort aan yin energie.

Acupunctuur in combinatie met andere therapieën

Wanneer je al in behandeling bent bij een andere therapeut kan dat prima in combinatie met acupunctuur. Acupunctuur kan naast psychotherapie of het gebruik van medicatie worden toegepast. Mijn ervaring is dat een combinatie vaak juist de beste resultaten geeft.

De combinatie van verschillenden therapieën kunnen elkaars werking versterken. Naast de acupunctuur behandelingen maak ik ook vaak gebruik van ontspanningsoefeningen en voedingssupplementen.acupunctuur-depressie

Wilt u uit de negatieve spiraal komen en weer beter in uw vel komen aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij de behandeling van depressie?

Verschillende studies suggereren dat acupunctuur nuttig kan zijn als aanvullende behandeling voor depressie. Het wordt verondersteld dat acupunctuur kan helpen door het evenwicht van het lichaam te herstellen en de productie van neurotransmitters te beïnvloeden die een rol spelen bij stemming en emoties. Echter, acupunctuur is niet bedoeld als vervanging voor traditionele behandelingen zoals psychotherapie of medicatie. Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen om een passend behandelplan op te stellen.

Hoe lang duurt het voordat ik verlichting voel van depressiesymptomen met acupunctuur?

De reactietijd op acupunctuur varieert sterk per individu en hangt af van factoren zoals de ernst en duur van de depressie, de frequentie van de acupunctuurbehandelingen en de algemene gezondheid en levensstijl van de patiënt. Sommige mensen voelen zich na enkele behandelingen beter, terwijl anderen meer sessies nodig hebben om verbetering te merken. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn met het proces.

Zijn er bijwerkingen of risico’s verbonden aan het gebruik van acupunctuur voor depressie?

Acupunctuur wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: lichte pijn of ongemak op de plaats van de naalden, bloeding of blauwe plekken op de prikplaatsen en tijdelijke verergering van symptomen. In zeldzame gevallen kunnen er ernstigere complicaties optreden zoals infectie of beschadiging van de organen. Acupunctuur bij depressieHet is altijd belangrijk om eventuele gezondheidszorgen of vragen die je hebt te bespreken met je zorgverlener voordat je met een nieuwe behandeling begint.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.