acupunctuur-fibromyalgie

Fibromyalgie, je kunt er veel last van hebben. Acupunctuur kan de oplossing zijn. Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd. Het komt bij ongeveer twee op de honderd volwassenen voor.

Acupunctuur bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid, gepaard gaand met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, verhoogde temperatuur en darmklachten. Anders dan bij reuma worden er bij fibromyalgie meestal geen ontstekingen gevonden.

Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Er is nog steeds geen wetenschappelijke oorzaak gevonden voor fibromyalgie. De patiënt ziet er vaak gezond uit met normale uitslagen bij bloedonderzoek. Hierdoor kan er veel onbegrip zijn vanuit de omgeving. Ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving, kan veel stress en verdriet veroorzaken. Ik zie dan ook vaak mensen in mijn praktijk die zich niet begrepen voelen en geen erkenning krijgen voor hun klachten.

Het blijkt echter dat mensen met fibromyalgie niet of zeer slecht in staat zijn om in het diepe slaapstadium (de deltaslaap) te komen. Groeihormonen zijn essentiële stoffen die nodig zijn voor herstel. Groeihormonen komen tijdens de deltaslaap vrij en herstellen en bevorderen de groei van weefsels.

Omdat mensen met fibromyalgie de deltaslaap niet of nauwelijks ervaren, hebben zij een laag groeihormoongehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om te herstellen.

Acupunctuur zorgt voor een sneller herstel waardoor fibromyalgie klachten zullen verminderen.

De constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgie niet alleen hevige pijnen veroorzaakt, maar ook algehele uitputting en hoofdpijn.

Acupunctuur bij fibromyalgie symptomen

In de praktijk blijkt dat het heel goed mogelijk is de symptomen van fibromyalgie te behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat acupunctuur een regulerende werking heeft op de aanmaak van lichaamseigen stoffen. Door het lichaam te stimuleren en de balans te herstellen, kan ik de klachten meestal verminderen.

Daarnaast heeft acupunctuur een bewezen pijnstillend effect, waardoor pijnklachten sterk kunnen afnemen en in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen.

Het effect van acupunctuur bij mensen met fibromyalgie is wisselend. Bij sommigen neemt de vermoeidheid af, bij anderen wordt de pijn minder. Gezien de ernst van het probleem kunnen we bij fibromyalgie vaak pas na 10 behandelingen beoordelen wat het effect op je lichaam is.

De tijd tussen de behandelingen varieert van 1 tot 2 weken. Zodoende weet je pas na enkele maanden of acupunctuur het voor u gewenste resultaat heeft. Het is belangrijk dat je je realiseert dat acupunctuur de fibromyalgie niet kan genezen, maar in veel gevallen wel de klachten kan verlichten.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Wordt acupunctuur vergoed door de verzekeraar?

Acupunctuur Rijnmond is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Hierdoor vergoeden de meeste verzekeraars de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor de zekerheid even in de polis om zeker te zijn van vergoeding, of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Wat is de werking van acupunctuur?

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben.

Hoe lang duurt het voordat acupunctuur werkt?

De energie van het lichaam wordt beïnvloed door het aanbrengen van één of meerder naalden in de acupunctuurpunten. Acupunctuur RotterdamHet doel van de behandeling is om de energiestroom zodanig te beïnvloeden dat vervolgens de energiebalans van het lichaam wordt hersteld. Dit effect houdt gemiddeld tussen 3 uur en 3-4 dagen aan.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.