accupunctuur-hyperventilatie

Acupunctuur hyperventilatie

Als we het over hyperventilatie hebben, denken we vaak aan de acute vorm, de hyperventilatie aanval of paniekaanval.  Zo’n aanval kenmerkt zich door duidelijk te herkennen symptomen en is in tijd begrensd. De acute hyperventilatie treedt aanvalsgewijs op. Het aantal symptomen is bijna onbeperkt. Er zijn geen hyperventilatie patiënten met precies dezelfde klachten.

Veelvoorkomende klachten zijn: een snelle ademhaling en hartslag, hartkloppingen, het gevoel hebben dat het hart overslaat, transpireren, klamme tintelende handen of voeten, duizeligheid, het gevoel hebben flauw te vallen, gek te worden of zelfs dood te gaan. Helder denken is niet meer mogelijk en paniek overheerst.

Naast de acute vorm van hyperventilatie bestaat er ook een chronische vorm. Chronische hyperventilatie is minder spectaculair maar hierdoor ook minder eenvoudig te herkennen. Deze vorm van hyperventilatie komt echter op grotere schaal voor dan de acute vorm. Chronische hyperventilatie kenmerkt zich door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Dit komt doordat je de hele dag verkeerd ademhaalt en dus continu aan het hyperventileren bent.

Deze vorm kent bijvoorbeeld de volgende klachten: extreme vermoeidheid, angst, onrust, hoofdpijn, concentratieproblemen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, depressieve gevoelens, zweverig gevoel in het hoofd en een gevoel van onwerkelijkheid. Ook voor deze vorm geldt dat het aantal klachten bijna onbeperkt is en dat geen enkele hyperventilatie patiënt dezelfde klachten heeft.

Westers gezien wordt hyperventilatie veroorzaakt door een drietal factoren:  disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed,  de rol van stressoren en de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Acupunctuur hyperventilatie en mijn werkwijze

De stresshormonen adrenaline en cortisol zijn betrokken bij het reguleren van spanning en kunnen zorgen voor een hyperventilatiegevoeligheid.
Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress. Het verhoogt de alertheid en zet het lichaam aan tot actie. De hartslag versnelt, bloeddruk gaat omhoog, ademhaling versnelt, pupillen worden groter en men gaat zweten. Bij paniekaanvallen is het vrijkomen van adrenaline de aanstichter van een hyperventilatie-aanval.

Cortisol is juist een stressdemper en zorgt ervoor dat een teveel aan adrenaline weer wordt gecompenseerd. Als je teveel cortisol aanmaakt, zegt dit waarschijnlijk dat er veel stress aanwezig is, die in toom gehouden moet worden. Er is dus sprake van een disbalans tussen actie  (Yang) en ontspanning (Yin).

Bij hyperventilatie is er ook sprake van een verkeerde ademhaling waardoor er een tekort van koolzuurgas is het bloed ontstaat . Dit komt volgens de Chinese filosofie meestal door een disbalans tussen de longen en de nieren.
Met acupunctuur ben ik in staat om de hormoonhuishouding, te harmoniseren en in balans te brengen. Ook kan ik met acupunctuur zorgen dat de ademhaling dieper en rustiger wordt, door de verbinding tussen de long en de nier te herstellen.

Oorzaken hyperventilatie aanpakken

Daarnaast kunnen we met acupunctuur een dieper liggende oorzaak aanpakken.  Spanning, angst, verdriet of andere heftige emoties liggen vaak ten grondslag aan hyperventilatie . Met acupunctuur kunnen we ook het mentale en emotionele beïnvloeden en harmoniseren.

Ik werk bij angsten en hyperventilatie soms samen met mijn vrouw die een praktijk heeft voor Gestalttherapie. Zij heeft zich gespecialiseerd op dit gebied. Door middel van een werkboek met de daarbij behorende ademhalingsoefeningen gaat zij gedurende een periode van 10 weken met je aan de slag. Uw ademhalingscentrum krijgt hierdoor als het ware een soort heropvoeding.

Omdat hyperventilatie en angsten vaak een reactie zijn op onderliggende problemen is het soms zinvol om ook hier naar te kijken tijdens een consult bij mijn vrouw.

De combinatie van acupunctuur, het aanleren van een gezonde ademhaling en het achterhalen van de oorzaak zorgt er voor dat de klachten verdwijnen.

Mijn ervaring met hyperventilatie is dat het een grote impact op je leven kan hebben en je leven in behoorlijke mate kan “verzieken“. Wacht in ieder geval niet te lang met het zoeken van de juiste hulp.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veelgestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij het behandelen van hyperventilatie?

Ja, acupunctuur wordt vaak gebruikt om hyperventilatie te behandelen, een aandoening die gekenmerkt wordt door abnormaal snel en diep ademhalen. Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van de ademhaling door het zenuwstelsel te beïnvloeden en stress en angst te verminderen, die vaak geassocieerd worden met hyperventilatie. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap en het algehele welzijn, wat op zijn beurt de symptomen van hyperventilatie kan verminderen.

Hoeveel acupunctuursessies zijn er nodig om verbetering te zien bij hyperventilatie?

Het aantal benodigde acupunctuursessies om verbetering te zien bij hyperventilatie kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele respons op de behandeling. Sommige mensen kunnen na slechts een paar sessies verlichting ervaren, terwijl anderen mogelijk meerdere sessies nodig hebben over een langere periode. Het is het beste om dit te bespreken met een gekwalificeerde acupuncturist die een persoonlijk behandelplan kan opstellen.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.