accupunctuur-hyperventilatie

Acupunctuur hyperventilatie

Als we het over hyperventilatie hebben, denken we vaak aan de acute vorm, de hyperventilatie aanval of paniekaanval.  Zo’n aanval kenmerkt zich door duidelijk te herkennen symptomen en is in tijd begrensd. De acute hyperventilatie treedt aanvalsgewijs op. Het aantal symptomen is bijna onbeperkt. Er zijn geen hyperventilatie patiënten met precies dezelfde klachten.

Veelvoorkomende klachten zijn: een snelle ademhaling en hartslag, hartkloppingen, het gevoel hebben dat het hart overslaat, transpireren, klamme tintelende handen of voeten, duizeligheid, het gevoel hebben flauw te vallen, gek te worden of zelfs dood te gaan. Helder denken is niet meer mogelijk en paniek overheerst.

Naast de acute vorm van hyperventilatie bestaat er ook een chronische vorm. Chronische hyperventilatie is minder spectaculair maar hierdoor ook minder eenvoudig te herkennen.

Deze vorm van hyperventilatie komt echter op grotere schaal voor dan de acute vorm. Chronische hyperventilatie kenmerkt zich door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Dit komt doordat je de hele dag verkeerd ademhaalt en dus continu aan het hyperventileren bent.

Deze vorm kent bijvoorbeeld de volgende klachten: extreme vermoeidheid, angst, onrust, hoofdpijn, concentratieproblemen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, depressieve gevoelens, zweverig gevoel in het hoofd en een gevoel van onwerkelijkheid.

Ook voor deze vorm geldt dat het aantal klachten bijna onbeperkt is en dat geen enkele hyperventilatiepatiënt dezelfde klachten heeft.

Westers gezien wordt hyperventilatie veroorzaakt door een drietal factoren:  disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed,  de rol van stressoren en de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Acupunctuur hyperventilatie en mijn werkwijze

De stresshormonen adrenaline en cortisol zijn betrokken bij het reguleren van spanning en kunnen zorgen voor een hyperventilatiegevoeligheid.
Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress. Het verhoogt de alertheid en zet het lichaam aan tot actie. De hartslag versnelt, bloeddruk gaat omhoog, ademhaling versnelt, pupillen worden groter en men gaat zweten. Bij paniekaanvallen is het vrijkomen van adrenaline de aanstichter van een hyperventilatie-aanval.

Cortisol is juist een stressdemper en zorgt ervoor dat een teveel aan adrenaline weer wordt gecompenseerd. Als je teveel cortisol aanmaakt, zegt dit waarschijnlijk dat er veel stress aanwezig is, die in toom gehouden moet worden. Er is dus sprake van een disbalans tussen actie  ( yang ) en ontspanning (Yin ).

Bij hyperventilatie is er ook sprake van een verkeerde ademhaling waardoor er een tekort van koolzuurgas is het bloed ontstaat . Dit komt volgens de Chinese filosofie meestal door een disbalans tussen de longen en de nieren.
Met acupunctuur ben ik in staat om de hormoonhuishouding, te harmoniseren en in balans te brengen. Ook kan ik met acupunctuur zorgen dat de ademhaling dieper en rustiger wordt, door de verbinding tussen de long en de nier te herstellen.

Oorzaken hyperventilatie aanpakken

Daarnaast kunnen we met acupunctuur een dieper liggende oorzaak aanpakken.  Spanning, angst, verdriet of andere heftige emoties liggen vaak ten grondslag aan hyperventilatie . Met acupunctuur kunnen we ook het mentale en emotionele beïnvloeden en harmoniseren.

Ik werk bij angsten en hyperventilatie soms samen met mijn vrouw die een praktijk heeft voor Gestalttherapie. Zij heeft zich gespecialiseerd op dit gebied. Door middel van een werkboek met de daarbij behorende ademhalingsoefeningen gaat zij gedurende een periode van 10 weken met je aan de slag. Uw ademhalingscentrum krijgt hierdoor als het ware een soort heropvoeding.

Omdat hyperventilatie en angsten vaak een reactie zijn op onderliggende problemen is het soms zinvol om ook hier naar te kijken tijdens een consult bij mijn vrouw.

De combinatie van acupunctuur, het aanleren van een gezonde ademhaling en het achterhalen van de oorzaak zorgt er voor dat de klachten verdwijnen.

Mijn ervaring met hyperventilatie is dat het een grote impact op je leven kan hebben en je leven in behoorlijke mate kan “verzieken“. Wacht in ieder geval niet te lang met het zoeken van de juiste hulp.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!