acupunctuur stress klachten

Acupunctuur stress

Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel: het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen en tussendoor niet kunnen ontspannen, wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of een burn-out te krijgen.

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft.

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. De term komt uit de bouwkunde. Het wordt gebruikt om aan te geven hoe groot de kracht is, die kan worden uitgeoefend op een brug of viaduct zonder dat er schade ontstaat.

Belangrijk is dat de hoeveelheid spanning die wordt uitgeoefend op de brug (draaglast) niet groter mag zijn dan de hoeveelheid spanning die een brug kan dragen (draagkracht).

De termen draagkracht en draaglast zijn ook van toepassing op de hoeveelheid spanning die een mens kan dragen (= draagkracht) en de hoeveelheid spanning waarmee hij/zij in het leven wordt geconfronteerd (= draaglast). Bij stress is de draaglast groter dan de draagkracht.

  1. Alarmfase – In de alarmfase treden lichamelijke veranderingen op die het lichaam in staat stellen om optimaal te reageren op de stresssituatie, te vechten of te vluchten. Het biologische proces bestaat uit het vrijmaken van adrenaline, versnellen van de hartslag en de ademhaling, het samentrekken van de spieren, de bloeddruk wordt hoger, de spijsvertering stopt etc. Het gehele lichaam wordt op actie voorbereid.
  2. Weerstandsfase – Tijdens de weerstandsfase blijft het lichaam geactiveerd.
  3. Herstelfase of uitputtingsfase – Hierna volgt rust, de herstelfase. Als dat niet gebeurt, zoals bij regelmatige of langdurige stressreacties, krijgt het lichaam onvoldoende kans om tot rust te komen en te regenereren. Het lichaam blijft als het ware op een verhoogd toerental draaien. Als het lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen dan treedt op den duur de uitputtingsfase op en kunnen er vervolgens allerlei lichamelijke, mentale en psychische klachten optreden. Het zal duidelijk zijn dat er in dat geval sprake is van aanhoudende ongezonde stress.

Stress klachten en acupunctuur

Een lichaam is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert als het in balans is. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk.

Stress levert in eerste instantie een verstoring op van de energie huishouding. Deze verstoring heeft een blokkade en vervolgens een stagnatie van energie tot gevolg. Omdat de lever verantwoordelijk is voor de vrije en vloeiende stroming van energie, is er vaak sprake van een energieverstoring van dit orgaan.

Acupunctuur stress ordent, herstelt en kalmeert het hele menselijke systeem en legt daarmee de basis voor herstel op de langere termijn.

Na een aantal behandelingen zal duidelijk moeten zijn of de acupunctuur een gewenst effect op gang heeft gebracht. De meeste mensen ervaren na een behandeling een gevoel van opluchting en ontspanning. Vaak hoor ik ook dat cliënten meer energie hebben en minder vermoeid zijn. acupunctuur bij stress

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van acupunctuur voor stressvermindering?

Acupunctuur wordt al duizenden jaren gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken, waaronder stress. Het werkt door het balanceren van het lichaam en de geest, het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de productie van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van de slaapkwaliteit, die beide nauw verband houden met stress.

Hoeveel sessies van acupunctuur zijn er nodig om de effecten van stress te verminderen?

Het aantal benodigde acupunctuursessies kan variëren afhankelijk van de ernst van de stress en de individuele reactie op de behandeling. Sommige mensen kunnen al na één sessie verlichting voelen, terwijl anderen meerdere sessies nodig kunnen hebben om significante verbeteringen te zien. Het is belangrijk om met een gekwalificeerde acupuncturist te praten om een behandelplan te maken dat aan uw specifieke behoeften voldoet.

Zijn er bijwerkingen van acupunctuur bij de behandeling van stress?

Acupunctuur heeft vaak als bijwerking een ‘loom makend’ effect. Aangezien er bij de acupunctuurbehandeling van stress extra ontspannende punten worden gebruikt is er bijna altijd een prettig ontspannend effect na de behandeling te verwachten. Het is belangrijk om te onthouden dat acupunctuur moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren beoefenaar om het risico op bijwerkingen te minimaliseren.

Kan acupunctuur andere behandelingen voor stress vervangen, zoals medicatie of therapie?

Hoewel acupunctuur kan helpen bij het verminderen van stress en de bijbehorende symptomen, moet het niet worden gezien als een vervanging voor conventionele behandelingen zoals medicatie of therapie. Acupunctuur bij stressHet is meestal het meest effectief wanneer het wordt gebruikt als onderdeel van een geïntegreerd behandelplan. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten voordat u wijzigingen aanbrengt in uw behandelplan.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.