acupunctuur stress klachten

De mens is een uniek wezen, dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk.

Acupunctuur bij stress

Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel: het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen en tussendoor niet kunnen ontspannen, wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of een burn-out te krijgen.

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft.

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. De term komt uit de bouwkunde. Het wordt gebruikt om aan te geven hoe groot de kracht is, die kan worden uitgeoefend op een brug of viaduct zonder dat er schade ontstaat.

Belangrijk is dat de hoeveelheid spanning die wordt uitgeoefend op de brug (draaglast) niet groter mag zijn dan de hoeveelheid spanning die een brug kan dragen (draagkracht).

De termen draagkracht en draaglast zijn ook van toepassing op de hoeveelheid spanning die een mens kan dragen (= draagkracht) en de hoeveelheid spanning waarmee hij/zij in het leven wordt geconfronteerd (= draaglast). Bij stress is de draaglast groter dan de draagkracht.

1 Alarmfase

In de alarmfase treden lichamelijke veranderingen op die het lichaam in staat stellen om optimaal te reageren op de stresssituatie, te vechten of te vluchten.

Het biologische proces bestaat uit het vrijmaken van adrenaline, versnellen van de hartslag en de ademhaling, het samentrekken van de spieren, de bloeddruk wordt hoger, de spijsvertering stopt etc. Het gehele lichaam wordt op actie voorbereid.

2 Weerstandsfase

Tijdens de weerstandsfase blijft het lichaam geactiveerd.

3 Herstelfase of uitputtingsfase

Hierna volgt rust, de herstelfase. Als dat niet gebeurt, zoals bij regelmatige of langdurige stressreacties, krijgt het lichaam onvoldoende kans om tot rust te komen en te regenereren. Het lichaam blijft als het ware op een verhoogd toerental draaien.

Als het lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen dan treedt op den duur de uitputtingsfase op en kunnen er vervolgens allerlei lichamelijke, mentale en psychische klachten optreden. Het zal duidelijk zijn dat er in dat geval sprake is van aanhoudende ongezonde stress.

Acupunctuur bij stress klachten

Een lichaam is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert als het in balans is. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk.

Stress levert in eerste instantie een verstoring op van de energie huishouding. Deze verstoring heeft een blokkade en vervolgens een stagnatie van energie tot gevolg. Omdat de lever verantwoordelijk is voor de vrije en vloeiende stroming van energie, is er vaak sprake van een energieverstoring van dit orgaan.

Acupunctuur stress is gericht op het hervinden van de balans en het harmoniseren/ontspannen van de lever, zodat u vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken en werken aan mogelijke oplossingen voor de langere termijn.

Acupunctuur stress ordent, herstelt en kalmeert het hele menselijke systeem en legt daarmee de basis voor herstel op de langere termijn.

Acupunctuur heeft vaak als bijwerking een ‘loom makend’ effect. Aangezien er bij de acupunctuurbehandeling van stress extra ontspannende punten worden gebruikt is er bijna altijd een prettig ontspannend effect na de behandeling te verwachten.

Na een aantal behandelingen zal duidelijk moeten zijn of de acupunctuur een gewenst effect op gang heeft gebracht. De meeste mensen ervaren na een behandeling een gevoel van opluchting en ontspanning. Vaak hoor ik ook dat cliënten meer energie hebben en minder vermoeid zijn. acupunctuur bij stress

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!