Acupunctuur Hooikoorts en Allergieën
Allergieën behoren tot de meest voorkomende kwalen en kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal stoffen.

ACUPUNCTUUR HOOIKOORTS EN ALLERGIEËN 

Allergieën behoren tot de meest voorkomende kwalen en kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal stoffen.

Allergenen zijn de stoffen die in staat zijn bij bepaalde mensen een allergische reactie op te wekken. Er zijn vele duizenden allergenen bekend. De meest voorkomende allergenen zijn:

  • luchtwegallergenen zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten en huidschilfers van huisdieren
  • voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld koemelk, pinda’s, ei en noten
  • geneesmiddelen, onder andere penicilline
  • insectengif, bijvoorbeeld van bijen en wespen
  • allergenen die contact maken met de huid zoals bijvoorbeeld metalen, rubber en conserveringsmiddelen

Een allergie kan zich uiten met klachten in :

Acupunctuur Hooikoorts en Allergieën

Stuifmeel, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijten kunnen allemaal een allergische reactie in de luchtwegen veroorzaken. Milde maar soms al zeer vervelende klachten zijn de loopneus, jeukende ogen en niezen. In ernstiger gevallen kan ook forse benauwdheid ontstaan: allergisch astma.

De bekendste luchtwegallergie is hooikoorts wat in feite een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten en bomen is. De meeste hooikoorts patiënten hebben klachten tijdens de bloeiperiode van grassen. Sommige beginnen vroeger in het jaar (al in maart), als de bomen gaan bloesemen. Vooral bij warm en droog weer zweven er veel pollen in de lucht. Die komen in aanraking met het neusslijmvlies en de oog slijmvliezen, waardoor de allergische reactie optreedt.

Het spijsverteringskanaal

Als je voedingsmiddelen eet waar je allergisch voor bent, kan dit in het spijsverteringskanaal voor problemen zorgen. Prikkelende sensaties in de mond en in ernstiger gevallen ook zwelling van de tong en het strottenhoofd. Verderop in het spijsverteringskanaal, in de darmen, kan diarree een uiting zijn van allergie voor voedingsmiddelen. Soms is maar een zeer kleine hoeveelheid van het allergeen nodig om een reactie op te wekken.De Huid

Eczeem is vaak een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor. Het kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Klachten en symptomen:
De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk.  Astma, hooikoorts en emotionele stress kunnen vaak met eczeem gepaard gaan.

De twee meest voorkomende vormen van eczeem zijn :

Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald en komt voornamelijk voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Is deze vorm van eczeem chronisch dan kan de huid ruw of grof worden.

Contacteczeem
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.


Helpt acupunctuur en wanneer start ik hiermee ?

Het lijkt voor de hand liggend om wanneer je klachten hebt langs te komen in de gevoelige periode om zodoende de symptomen te verminderen. 
Het is bijvoorbeeld bij hooikoorts echter juist belangrijk om al in de herfst- of winterperiode te starten, om zo de algemene weerstand te verhogen.
Zit je echter midden in een allergische reactie dan is het zeker raadzaam om contact op te nemen en kunnen we ons in eerste instantie richten op het verminderen van de symptomen. Echter, ook bij allergie geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

Helpt acupunctuur mij van mijn allergie af?

De behandeling van allergie met acupunctuur is, naast het onderdrukken van de effecten van de allergie (symptoombestrijding), uiteindelijk gericht op het versterken van het lichaam. Op deze manier probeer ik ook op de langere termijn blijvend resultaat te boeken.

Het lichaam in balans brengen met acupunctuur kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van allergische reacties en het voorkomen van allergieën.

Bij allergie is het bijna onmogelijk van tevoren in te schatten hoeveel behandelingen er nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Het hangt uiteraard af van de ernst, het type allergie en hoe lang de klachten al bestaan.

Heb je last van een allergie  en wil  je een afspraak maken? Neem dan contact op met Acupunctuur Rijnmond voor acupunctuur Rotterdam en  acupunctuur Capelle aan den IJssel

 

Als je belangstelling hebt voor een behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Dit eerste consult bestaat uit een intakegesprek en een eventuele behandeling. Tijdens dit eerste contact kan ik beoordelen of ik iets voor je kan betekenen en jij kunt beslissen of je het idee hebt bij mij op de juiste plek te zijn. je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of iets door wilt geven.