acupunctuur-astma-bronchitis

Acupunctuur bij astma en bronchitis

Problemen met de ademhaling worden vaak als heel bedreigend ervaren. Astmapatiënten bijvoorbeeld, kunnen er letterlijk ‘doodsbenauwd’ van raken. Maar ook minder ernstige klachten, zoals het niet diep genoeg kunnen inademen (kortademigheid), kunnen het dagelijkse geluk in de weg staan. Acupunctuur bij astma en bronchitis werkt heel effectief.

Wanneer je bij mij in de praktijk komt met benauwdheidsklachten zal ik naast een algemeen diagnostisch onderzoek ook altijd met behulp van een saturatiemeter het zuurstofgehalte in uw bloed meten.

In mijn praktijk voor acupunctuur in Rotterdam en Capelle aan den IJssel behandel ik dagelijks cliënten met astma en andere luchtwegaandoeningen.

Astma en acupunctuur

Veel klachten ontstaan doordat de lucht niet vrij door de luchtwegen kan stromen als gevolg van een vernauwing. De bronchiën zelf kunnen een verkramping vertonen, waardoor de longen zich niet voldoende kunnen ontplooien.

Of er is sprake van overmatige slijmproductie, vaak als allergische reactie op stoffen in de lucht. Dit leidt tot benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling en/of hoesten. Luchtvervuiling, maar ook stress, dragen bij aan een verhoging van het aantal klachten.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde heeft dit altijd te maken met een verstoring tussen de longen en de nieren. Ik zal dan ook in de meeste gevallen de energie tussen de longen en de nieren moeten versterken.

Astma is een van de bekendste ademhalingsziekten. Grofweg 1,2 miljoen mensen in Nederland heeft er in een of andere vorm last van. Astma begint meestal in de kindertijd. Er is vaak sprake van een chronisch ontstekingsproces als allergische reactie op stofdeeltjes (hooikoorts), huisdieren (veren,huidschilfers), huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen.

Andere veelvoorkomende vormen van ademhalingsproblemen waar je met acupunctuur baat bij kan hebben zijn chronische bronchitis, longemfyseem en hyperventilatie.

Helpt acupunctuur bij astma en bronchitis?

In de acupunctuur krijgen de luchtwegen –samen met de huid– een belangrijke plaats toebedeeld in ons afweersysteem. Het zijn immers organen die in direct contact staan met de ‘buitenwereld’. Een onderzoek naar de conditie van de huid behoort dan ook standaard tot de werkwijze bij ademhalingsproblemen. Bekend is de combinatie van eczeem met benauwdheid.

Acupunctuur beïnvloedt het vrijelijk stromen van energie in het lichaam; een behandeling is altijd gericht op het in balans brengen van deze energiestroom. Bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd.

De behandeling richt zich op het verhogen van de algemene weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. Vaak is er tevens een verstoring van de samenwerking tussen de longen en de nieren. Mijn behandeling richt zich in dat geval dan ook op het versterken van deze organen.

Mijn ervaring is dat acupunctuur bij ademhalingsproblemen effectief is en dat er nagenoeg altijd verlichting van de klacht optreedt. acupunctuur-astma-en-bronchitis

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!