acupunctuur-hooikoorts

Acupunctuur bij hooikoorts

Hooikoorts, je kunt er veel last van hebben.  Acupunctuur kan de oplossing zijn.

De term hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken. De naam is vroeger bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Hij bemerkte dat hij tijdens het hooiseizoen altijd last had van bepaalde klachten en zich daarbij altijd koortsig voelde. De term hooikoorts is dus op deze manier ontstaan.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Het wordt ook wel een pollenallergie genoemd omdat stuifmeel ( pollen ) de allergie veroorzaken. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam . Het afweermechanisme van het lichaam is in de war en dit zorgt voor een scala aan klachten. Acupunctuur kan met succes worden ingezet bij hooikoorts. In mijn praktijk voor acupunctuur in Rotterdam en Capelle aan den IJssel behandel ik regelmatig mensen met hooikoorts of andere allergieën. Mijn ervaring is dat cliënten vaak verbaasd zijn wat acupunctuur kan betekenen bij hooikoorts.
Acupunctuur is ook een veilige manier van behandelen zonder vervelende bijwerkingen zoals bij medicatie wel het geval is.

Vroeger kwam hooikoorts alleen een aantal maanden per jaar voor. Maar tegenwoordig duurt het hooikoortsseizoen veel langer. Van februari tot oktober vliegen de pollen door de lucht. Dit komt doordat het klimaat warmer en vochtiger wordt, maar ook omdat we veel meer inheemse planten en bomen in ons land hebben.

Hooikoorts vanuit westers oogpunt

De aanleg voor hooikoorts kan erfelijk zijn. De kans om hooikoorts te ontwikkelen is groter op het moment dat één van de ouders ook hooikoorts heeft. Als beide ouders hooikoorts hebben neemt de kans nog sterker toe dat je hooikoorts gaat ontwikkelen.

Bij hooikoorts is de huisarts altijd het eerste aanspreekpunt. De huisarts kan aan de hand van jouw klachten goed inschatten of je maken hebt met een allergische reactie op pollen. Zijn de klachten ernstig dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

Om vast te stellen of iemand een allergie heeft voor pollen zijn er twee verschillende methoden:

  • Een bloedtest waarbij gekeken wordt hoe je bloed reageert op bepaalde pollen Dit zijn vaak verschillende allergenen zoals boom en graspollen, huisstofmijt of kat/hond. Dit wordt ook wel RAST methode genoemd.
  • Een huidprik waarbij zeer kleine hoeveelheden van de allergenen op de huid wordt aangebracht. De huid zal dan wel of niet reageren.

Hooikoorts en acupunctuur

Veel mensen hebben last van hooikoorts. In Europa heeft 1 op de 8 mensen hooikoorts in meer of mindere mate. De impact van deze allergie wordt vaak onderschat. Het kan namelijk een behoorlijke invloed op je leven hebben. Medicatie werkt niet altijd goed en heeft bovendien vaak veel bijwerkingen.
Acupunctuur is een veilige manier van behandelen zonder vervelende bijwerkingen.

Uit onderzoek van de WHO ( world health organisation ) blijkt dat acupunctuur een beter resultaat geeft dan het nemen van antihistamine.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt hooikoorts gezien als een verstoring of disbalans tussen verschillende orgaansystemen. Aangezien de keel en neus wordt gezien als verlengstuk van de long wordt tijdens een  behandeling met name de longenergie versterkt. Tevens wordt de lever energie behandeld omdat deze verantwoordelijk is voor de rode tranende ogen en jeuk.
De nier energie is een soort basisenergie die wij deels van onze ouders meekrijgen. De nieren moet de long energie naar beneden trekken en de lever voeden. Middels acupunctuur en eventueel kruiden zullen we ons dus met name richten op de longen, lever en nier energie.

Symptomen hooikoorts

Door hooikoorts worden met name de slijmvliezen van de ogen, neus, mond en keelholte geïrriteerd.  Daarnaast kunt u last hebben van meer algemene ziekteverschijnselen.

De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn :

  • loopneus en verstopte neus
  • niezen
  • jeukende neus
  • hoesten en pijnlijke keel
  • benauwdheid
  • vermoeidheid
  • een grieperig gevoel

Sommige mensen hebben maar een aantal van deze klachten, terwijl anderen er meer hebben. De ernst van de klachten zijn ook van  persoon tot persoon wisselend. De duur van de klachten zijn ook wisselend. Dit komt door de verschillende bloeiperioden. Grassen bloeien in mei, juni en juli. Vanaf januari tot en met september bloeien de voorjaarsbomen, grassen en onkruiden.

Hooikoorts ontstaat door een heftige reactie van het immuunsysteem op onschuldige pollen.  Erfelijkheid speelt vaak een grote rol. Hooikoorts komt vaak voor. Ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking heeft hooikoorts.
Acupunctuur heeft een regulerende werking op het immuunsysteem.

Alhoewel hooikoorts vaak niet in zijn geheel valt te genezen , kan je wel preventieve maatregelen nemen. Hou bijvoorbeeld op warme dagen de ramen en deuren gesloten , draag een zonnebril en plaats horren voor deuren en ramen om de pollen buiten te houden. Acupunctuur kan met succes worden ingezet bij acute klachten van hooikoorts. Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter is dan genezen , raden wij dan ook aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met pollen van grassen of bomen.

Je kan tijdens het hooikoorts seizoen in de gaten houden wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Er is een speciale website die dit goed bijhoudt en waar je dagelijks op kunt kijken.

Hoe helpt acupunctuur bij hooikoorts?

Acupunctuur kan worden ingezet tijdens de periode dat u allergisch reageert en veel klachten heeft. Het is echter verstandig om voor die periode al te starten met acupunctuur. Hooikoorts heeft te maken met een niet goed werkend afweermechanisme.

Het is verstandig hier vast aan te werken voor dat de periode aanbreekt dat u klachten krijgt. Na ongeveer 6 behandelingen kan er een duidelijke klachtenvermindering optreden. Soms spreken we nog eens af tijdens het hooikoortsseizoen voor een aanvullende behandeling

Inmiddels heb ik zeer veel cliënten behandeld die last hebben van hooikoorts.

Mijn ervaring is dat acupunctuur goed werkt tegen hooikoorts, Aarzel dan ook niet wanneer u hooikoorts heeft om contact op te nemen met Acupunctuur Rijnmond. acupunctuur-hooikoorts

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!