acupunctuur-hooikoorts

Acupunctuur bij hooikoorts

Hooikoorts, je kunt er veel last van hebben. Acupunctuur kan de oplossing zijn.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Het wordt ook wel een pollenallergie genoemd omdat stuifmeel (pollen) de allergie veroorzaken. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Het afweermechanisme van het lichaam is in de war en dit zorgt voor een scala aan klachten.

Acupunctuur kan met succes worden ingezet bij hooikoorts. In mijn praktijk voor acupunctuur in Rotterdam en Capelle aan den IJssel behandel ik regelmatig mensen met hooikoorts of andere allergieën. Mijn ervaring is dat cliënten vaak verbaasd zijn wat acupunctuur kan betekenen bij hooikoorts.

Acupunctuur is ook een veilige manier van behandelen zonder vervelende bijwerkingen zoals bij medicatie wel het geval is. Vroeger kwam hooikoorts alleen een aantal maanden per jaar voor. Maar tegenwoordig duurt het hooikoortsseizoen veel langer. Van februari tot oktober vliegen de pollen door de lucht. Dit komt doordat het klimaat warmer en vochtiger wordt, maar ook omdat we veel meer inheemse planten en bomen in ons land hebben.

Hooikoorts en acupunctuur

Veel mensen hebben last van hooikoorts. In Europa heeft 1 op de 8 mensen hooikoorts in meer of mindere mate. De impact van deze allergie wordt vaak onderschat. Het kan namelijk een behoorlijke invloed op je leven hebben. Medicatie werkt niet altijd goed en heeft bovendien vaak veel bijwerkingen. Acupunctuur is een veilige manier van behandelen zonder vervelende bijwerkingen.

Uit onderzoek van de WHO (World Health Organisation) blijkt dat acupunctuur een beter resultaat geeft dan het nemen van antihistamine.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt hooikoorts gezien als een verstoring of disbalans tussen verschillende orgaansystemen. Aangezien de keel en neus wordt gezien als verlengstuk van de long wordt tijdens een behandeling met name de longenergie versterkt. Tevens wordt de lever energie behandeld omdat deze verantwoordelijk is voor de rode tranende ogen en jeuk.

De nier energie is een soort basisenergie die wij deels van onze ouders meekrijgen. De nieren moet de long energie naar beneden trekken en de lever voeden. Middels acupunctuur en eventueel kruiden zullen we ons dus met name richten op de longen, lever en nier energie.

Symptomen hooikoorts

Door hooikoorts worden met name de slijmvliezen van de ogen, neus, mond en keelholte geïrriteerd.  Daarnaast kunt u last hebben van meer algemene ziekteverschijnselen.

De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn :

  • loopneus en verstopte neus
  • niezen
  • jeukende neus
  • hoesten en pijnlijke keel
  • benauwdheid
  • vermoeidheid
  • een grieperig gevoel

Sommige mensen hebben maar een aantal van deze klachten, terwijl anderen er meer hebben. De ernst van de klachten zijn ook van  persoon tot persoon wisselend. De duur van de klachten zijn ook wisselend. Dit komt door de verschillende bloeiperioden.

Alhoewel hooikoorts vaak niet in zijn geheel valt te genezen, kan je wel preventieve maatregelen nemen. Hou bijvoorbeeld op warme dagen de ramen en deuren gesloten , draag een zonnebril en plaats horren voor deuren en ramen om de pollen buiten te houden.

Acupunctuur kan met succes worden ingezet bij acute klachten van hooikoorts. Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter is dan genezen , raden wij dan ook aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met pollen van grassen of bomen.

Je kan tijdens het hooikoorts seizoen in de gaten houden wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Er is een speciale website die dit goed bijhoudt en waar je dagelijks op kunt kijken.

Hoe helpt acupunctuur bij hooikoorts?

Acupunctuur kan worden ingezet tijdens de periode dat u allergisch reageert en veel klachten heeft. Het is echter verstandig om voor die periode al te starten met acupunctuur. Hooikoorts heeft te maken met een niet goed werkend afweermechanisme.

Het is verstandig hier vast aan te werken voor dat de periode aanbreekt dat u klachten krijgt. Na ongeveer 6 behandelingen kan er een duidelijke klachtenvermindering optreden. Soms spreken we nog eens af tijdens het hooikoortsseizoen voor een aanvullende behandeling. Inmiddels heb ik zeer veel cliënten behandeld die last hebben van hooikoorts.

Mijn ervaring is dat acupunctuur goed werkt tegen hooikoorts, Aarzel dan ook niet wanneer u hooikoorts heeft om contact op te nemen met Acupunctuur Rijnmond. acupunctuur-hooikoorts

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij de behandeling van hooikoorts?

Ja, acupunctuur kan helpen bij het verlichten van de symptomen van hooikoorts. Er zijn studies die suggereren dat acupunctuur het immuunsysteem kan beïnvloeden en de reactie op allergenen kan verminderen. De behandeling kan zich richten op specifieke acupunctuurpunten die verband houden met allergie-symptomen.

Hoeveel acupunctuurbehandelingen zijn er nodig om verbetering te zien in hooikoorts-symptomen?

Het aantal benodigde acupunctuurbehandelingen kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en hoe iemand op de behandeling reageert. Sommige mensen merken verbetering na een paar sessies, terwijl anderen meer sessies nodig kunnen hebben. Het is aan te raden om met een acupuncturist te overleggen voor een persoonlijk behandelplan.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en westerse medicatie bij de behandeling van hooikoorts?

De behandeling van hooikoorts met westerse medicatie richt zich vaak op het onderdrukken van de symptomen, zoals het gebruik van antihistaminica om de allergische reactie te verminderen. Acupunctuur daarentegen probeert de onderliggende onevenwichtigheden in het lichaam aan te pakken die bijdragen aan de symptomen van hooikoorts. Het kan helpen het immuunsysteem te moduleren en de reactie van het lichaam op allergenen te verminderen. Acupunctuur hooikoortsDit betekent dat acupunctuur een meer holistische benadering kan bieden in de behandeling van hooikoorts.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.