Overgang en acupunctuur

acupunctuur-rotterdam-overgang

Overgang en acupunctuur

De overgang ( menopauze ) is geen ziekte , maar een fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren.  Het is dus een natuurlijk proces wat echter wel veel vervelende klachten kan geven.

Volgens de Oosterse geneeswijze verloopt het leven van een vrouw in cycli van 7 jaar. Op 14 jarige leeftijd is ze vruchtbaar en begint de menstruatie die bij een gezonde vrouw maandelijks zal blijven komen . 21 jarige leeftijd is de ideale leeftijd om zwanger te raken enzovoort.  Na 7 cycli dus op 49 jarige leeftijd stopt de menstruatie en is een vrouw niet meer vruchtbaar.

Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zowel lichamelijk als emotionele klachten ontstaan.  Deze klachten horen erbij. Voor sommige vrouwen  worden ze echter zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven.  Dat moment ligt dus meestal rond de 49 jaar. Maar al veel eerder
kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. Deze fase wordt ook wel de pre-menopauze genoemd en deze fase kan al beginnen vanaf het 35e jaar.

De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak.  Met kan dan denken aan nachtzweten, opvliegers, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en hartkloppingen.
Op emotioneel vlak zijn depressieve gevoelens, gejaagd en onrustig gevoel en wisselende stemmingen een veel gehoorde klacht.

Nier energie

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen worden overgangsklachten in verband gebracht met het verlies van een soort oer energie die ook wel de Jing wordt genoemd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren . Tijdens het ouder worden verliezen wij met name nier- energie en tijdens de overgang wordt hier nog een extra hap uit genomen.  De acupuncturist zal zich dan ook bijna altijd richten op het versterken van de nier-energie.  Dit doen we door het  plaatsen van zeer kleine naaldjes op specifieke acupunctuurpunten die de nier- energie beïnvloed. Daarnaast kunnen we met voeding , voedingssupplementen en  kruiden de nier-energie versterken.

Yin en yang

Naast het werken op organisch niveau wordt er tevens gewerkt om de balans tussen yin en yang te herstellen.

Het effect van hormonen tijdens de cyclus laat zich goed vertalen in de Oosterse visie van yin en yang.

Yin en yang zijn 2 krachten die continu op elkaar inwerken en in elkaar overgaan.
Yin kwaliteiten zijn bijvoorbeeld : donker, nacht, rust, vrouwelijk en kou.
yang kwaliteiten zijn : warm, overdag, beweging, mannelijk en warmte.

Wanneer en een disbalans is tussen de normale verhoudingen van yin en yang kunnen er klachten ontstaan.

Oestrogeen wordt gezien als een yin hormoon en progesteron als yang hormoon. Wanneer je een temperatuur kaart maakt dan zal je zien dat de lichaamstemperatuur in de eerste helft van de cyclus koeler ( yin ) is dan tijdens de tweede helft.  Tijdens de eerste helft van de cyclus wordt dan ook oestrogeen aangemaakt. De laatste 2 weken gaat progesteron meer een rol spelen.

Overgangsklachten ontstaan door een tekort aan yin energie ( koeling )  waardoor er hitte ontstaat wat zich dus uit in opvliegers, nachtzweten, onrust enzovoort.

We kunnen deze yin energie versterken en hitte klaren door het plaatsen van naaldjes. Tevens wordt er aandacht besteed aan voeding en kruiden die de yin energie versterken .

We kunnen dus stellen dat overgangsklachten voornamelijk ontstaan door een tekort aan nier en yin energie , dit wordt ook wel een nier yin deficiëntie genoemd.

Ik behandel dagelijks cliënten met overgangsklachten met meestal goed resultaat. De klachten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken neem dan gerust contact op met Acupunctuur Rotterdam Rijnmond.