acupunctuur-kinderwens

Acupunctuur Kinderwens, IVF, IUI en ICSI

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen is misschien niet het eerste waar je aan denkt.  Acupunctuur kan echter veel betekenen voor het verhogen van de kans op een zwangerschap.

Vruchtbaarheid is een belangrijk aandachtsgebied binnen onze praktijk. Inmiddels hebben wij jarenlange ervaring met het begeleiden van zowel vrouwen als mannen met een kinderwens. Wij begeleiden patiënten die via medische hulp zoals IVF, ICSI of IUI zwanger proberen te worden.

Vaak zien wij echter ook stellen die (nog) niet een medisch traject doorlopen. Daarnaast helpen wij uiteraard ook mensen zonder medische voorgeschiedenis, maar die hun kansen op een zwangerschap willen vergroten.

Acupunctuur doet geen pijn en is op natuurlijke basis.  Acupunctuur werkt ontspannend en verminderd stress en spanning. Onze ervaring is dat cliënten zich veel beter voelen in de periode dat zij acupunctuur ondergaan. De fysieke en emotionele belasting van bijvoorbeeld een IVF traject worden daardoor veel beter verdragen.

Zwangerschap en acupunctuur

Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijkt zo vanzelfsprekend. Bij een groot aantal stellen is dit helaas niet het geval. Soms is er een duidelijke medische oorzaak gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap. Zoals bijvoorbeeld : endometriose, PCOS, uitblijven van de eiersprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of een verminderde zaadkwaliteit en kwantiteit.

Vaak is er echter geen duidelijke onderliggende oorzaak te vinden voor het uitblijven van een zwangerschap. Dit wordt dan onbegrepen onvruchtbaarheid genoemd. Ongeveer 15 % , dus 1 op de 6 stellen zoekt medische ondersteuning bij het zwanger raken.

Vruchtbaarheid en Traditionele Chinese Geneeskunde

De oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap zijn zeer uiteenlopend. Er bestaat vanuit Oosters oogpunt dan ook geen standaard behandeling . Wij zullen een Oosterse diagnose stellen en een behandeling starten die specifiek op uw situatie van toepassing is.

Over het algemeen kun je wel stellen dat het uitblijven van een zwangerschap ligt in een verstoring van gynaecologische orgaansystemen en een verminderde doorstroming van energie of bloed.

Door het zetten van zeer kleine naaldjes ( behandeling is vrijwel pijnloos ) op specifieke acupunctuurpunten kunnen we dit herstellen en een verminderde circulatie op gang brengen.

Tevens verminderd acupunctuur stress en spanning wat ook een positief effect zal hebben op het zwanger raken. Leefstijl en voedingsadviezen kunnen eveneens een onderdeel zijn van het behandel traject.

Wat kan acupunctuur betekenen voor IVF, IUI of ICSI

Acupunctuur kan veel betekenen voor het verhogen van de kans op zwangerschap.  Er zijn twee stadia die wij kunnen ondersteunen met acupunctuur .

  • de periode voorafgaand aan de IVF, IUI of ICSI
  • de periode tijdens de IVF, IUI of ICSI

De periode voor IVF,IUI of ICSI traject

Wanneer je de kans op een geslaagde poging wilt optimaliseren , dan kan je het beste ongeveer 3 maanden voor het starten van de poging beginnen met acupunctuur. Door middel van acupunctuur eventueel aangevuld met voedingssupplementen of Chinese kruiden, zullen we de menstruatie op orde brengen. Een goede regelmatige menstruatie met voldoende bloedverlies  zonder pijnklachten, is volgens de Chinese Geneeskunde de basis voor een goede vruchtbaarheid.

Acupunctuur tijdens het IVF, IUI of ICSI traject

Tijdens deze periode zullen we acupunctuurpunten kiezen die op dat moment van belang zijn. Deze behandelingen lopen samen met de behandelingen in het ziekenhuis. Bij een IUI traject is dit vaak een éénmalige behandeling in het ziekenhuis, maar bij een IVF zal je thuis middels injecties hormonen moeten spuiten. Als het doel bijvoorbeeld is om eicellen te vermeerderen zullen we dat ondersteunen door specifieke acupunctuurpunten aan te prikken die hetzelfde doel beogen.

Als er een punctie komt dan zullen wij het lichaam hierop voorbereiden zodat deze punctie goed zal verlopen.  Na de terugplaatsing zorgen wij met acupunctuur ervoor dat het vruchtje zich goed kan innestelen en kan gaan groeien.

Er is erg veel onderzoek gedaan naar de waarde van acupunctuur tijdens een IVF,IUI of ICSI traject. Uit alle onderzoeken blijkt dat acupunctuur een positieve bijdrage kan leveren en de kans op zwangerschap zal vergroten.

Wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid

  • reguleert de cyclus
  • reguleert de hormoonhuishouding
  • verminderd stress en spanning
  • versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen
  • stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • verminderd de kans op een miskraam

Acupunctuur Kinderwens- IVF, IUI en ICSI

Tijdens het eerste consult zal ik middels een uitgebreid anamnesegesprek , beoordeling van de pols en de tong vaststellen wat bij u de mogelijke oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap en hier een behandelplan voor opstellen. De frequentie van de behandelingen hangt af van de onderliggende oorzaak. Over het algemeen zal dit ongeveer 1 x per 2 weken zijn. acupunctuur-kinderwens

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!