Acupunctuur en Hoofdpijn

Acupunctuur Hoofdpijn en Migraine

Acupunctuur en Hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor en kan voor veel problemen zorgen in het dagelijks bestaan. Sommige mensen hebben zoveel last van hoofdpijn dat zij gedurende bepaalde periodes niet meer normaal kunnen functioneren en hierdoor bv slecht slapen of zich ziek moeten melden op hun werk. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
Als u regelmatig last heeft van hoofdpijn kan acupunctuur de hoofdpijn verminderen of zelfs helemaal verhelpen .

Geen hoofdpijn is hetzelfde

Hoofdpijn kan zich op verschillende plaatsen op het hoofd uiten. Bekende plaatsen zijn de zijkant van de schedel, voorhoofd, achter de ogen of het achterhoofd uitstralend vanuit de nek. Ook de pijnintensiteit kan erg verschillend zijn. Soms hebben mensen het  over een zeurende pijn, maar vaak zie ik ook mensen die een bonkende, stekende of kloppende hoofdpijn hebben. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn er maar vele verschillende patronen die hoofdpijn kunnen veroorzaken. De meest voorkomende hoofdpijnklachten die ik behandel zijn spanningshoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn

In geval van spanningshoofdpijn komt de hoofdpijn meestal voort uit een verhoogde spierspanning met name van de nek en schouders. Hierdoor ontstaat er een blokkade van energie en bloed die het hoofd en schedel behoren te voeden. Dit is vaak een zeurende hoofdpijn die dagen tot weken kan aanhouden. Naast het plaatsen van kleine naaldjes behandel ik deze hoofdpijn bijna altijd met Guasha.Guasha is een oosterse massagetechniek die een energie en bloedstagnatie doet opheffen. Een bijkomend voordeel is dat acupunctuur erg ontspannend werkt wat zeker bij spanningshoofdpijn een positief effect heeft.

Migraine

Migraine treed vaak eenzijdig op en kenmerkt zich meestal in een stekende en bonkende hoofdpijn. Bij migraine kunnen mensen ook een licht en geluidsintolerantie hebben.
Vanuit de acupunctuur wordt migraine meestal benaderd als een stijgende energie. Wij proberen door het zetten van naaldjes deze stijgende energie te verminderen of geheel te stoppen waardoor de migraine hanteerbaar wordt of in zijn geheel verdwijnt. Ik behandel dagelijks verschillende soorten hoofdpijn maar het valt mij wel op dat de laatste jaren in toenemende mate veel mensen mijn praktijk bezoeken met migraine.

Helpt acupunctuur bij hoofdpijn?

In veel gevallen is acupunctuur effectief bij het bestrijden van de hoofdpijn. Zeker omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het gehele functioneren als mogelijke oorzaak van de klacht.
Mijn ervaring is dat na een aantal behandelingen al duidelijk is of de behandeling in uw geval effectief is. Mocht u hoofdpijn hebben en wilt u hier graag vanaf , voelt u dan vrij om een afspraak te maken bij Acupunctuur Rijnmond. Wij zijn gevestigd in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.