acupunctuur-eczeem-jeuk

Eczeem en acupunctuur

Eczeem, je kunt er veel last van hebben.  Acupunctuur kan de oplossing zijn.

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor. Het kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Met acupunctuur is eczeem goed te behandelen, Soms maak ik ook gebruik van Chinese kruiden of zalven als aanvulling op de acupunctuurbehandeling.

Klachten en symptomen

De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk.  Astma, hooikoorts en emotionele stress kunnen vaak met eczeem gepaard gaan.

De twee meest voorkomende vormen van eczeem zijn :

Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald en komt voornamelijk voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Is deze vorm van eczeem chronisch dan kan de huid ruw of grof worden.

Contacteczeem
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Helpt acupunctuur bij eczeem?

Acupunctuur kan zeker helpen bij eczeem klachten. Het lijkt voor de hand te liggen om langs te komen in een gevoelige periode met veel klachten om zodoende de symptomen te verminderen.

Het is echter ook zinvol om een afspraak te maken als de klachten minder heftig zijn. Eczeem is een opvlambare aandoening met periodes van veel klachten afgewisseld met periodes met minder klachten.

Eczeem valt binnen de acupunctuur onder de noemer wind hitte. De klachten zijn wisselend van plaats en intensiteit (zoals de wind). De huid is rood en gezwollen (zoals hitte). Acupunctuur is dan ook gericht om wind en hitte te verwijderen en te bestrijden.

Acupunctuur behandeling

De behandeling van eczeem met acupunctuur is, naast het onderdrukken van de effecten van eczeem (symptoombestrijding), uiteindelijk gericht op het versterken van het lichaam. Op deze manier probeer ik ook op de langere termijn een blijvend resultaat te boeken.

Het lichaam in balans brengen met acupunctuur kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van eczeem. Bij eczeem is het bijna onmogelijk van tevoren in te schatten hoeveel behandelingen er nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Het hangt uiteraard af van de ernst, het type eczeem en hoe lang de klachten al bestaan.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!