acupunctuur-eczeem-jeuk

Eczeem en acupunctuur

Eczeem, je kunt er veel last van hebben. Acupunctuur kan de oplossing zijn.

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor. Het kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Met acupunctuur is eczeem goed te behandelen, Soms maak ik ook gebruik van Chinese kruiden of zalven als aanvulling op de acupunctuurbehandeling.

Klachten en symptomen

De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts en emotionele stress kunnen vaak met eczeem gepaard gaan.

De twee meest voorkomende vormen van eczeem zijn :

Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald en komt voornamelijk voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Is deze vorm van eczeem chronisch dan kan de huid ruw of grof worden.

Contacteczeem
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Helpt acupunctuur bij eczeem?

Acupunctuur kan zeker helpen bij eczeem klachten. Het lijkt voor de hand te liggen om langs te komen in een gevoelige periode met veel klachten om zodoende de symptomen te verminderen.

Het is echter ook zinvol om een afspraak te maken als de klachten minder heftig zijn. Eczeem is een opvlambare aandoening met periodes van veel klachten afgewisseld met periodes met minder klachten.

Eczeem valt binnen de acupunctuur onder de noemer wind hitte. De klachten zijn wisselend van plaats en intensiteit (zoals de wind). De huid is rood en gezwollen (zoals hitte). Acupunctuur is dan ook gericht om wind en hitte te verwijderen en te bestrijden.

Acupunctuur behandeling

De behandeling van eczeem met acupunctuur is, naast het onderdrukken van de effecten van eczeem (symptoombestrijding), uiteindelijk gericht op het versterken van het lichaam. Op deze manier probeer ik ook op de langere termijn een blijvend resultaat te boeken.

Het lichaam in balans brengen met acupunctuur kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van eczeem. Bij eczeem is het bijna onmogelijk van tevoren in te schatten hoeveel behandelingen er nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Het hangt uiteraard af van de ernst, het type eczeem en hoe lang de klachten al bestaan.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Wordt acupunctuur vergoed door de verzekeraar?

Acupunctuur Rijnmond is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Hierdoor vergoeden de meeste verzekeraars de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor de zekerheid even in de polis om zeker te zijn van vergoeding, of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Wat is de werking van acupunctuur?

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben.

Hoe lang duurt het voordat acupunctuur werkt?

De energie van het lichaam wordt beïnvloed door het aanbrengen van één of meerder naalden in de acupunctuurpunten. Acupunctuur RotterdamHet doel van de behandeling is om de energiestroom zodanig te beïnvloeden dat vervolgens de energiebalans van het lichaam wordt hersteld. Dit effect houdt gemiddeld tussen 3 uur en 3-4 dagen aan.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.