Acupunctuur wat is het?

acupunctuur rotterdam rijnmond

Acupunctuur Rotterdam

Acupunctuur bestaat al vele jaren en is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het bestaat dus al duizenden jaren en heeft zijn oorsprong in China. Het is gebaseerd op een holistische visie. Dit houdt in dat lichaam en geest als één geheel wordt gezien. Niet alleen is lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar sta je ook continu in verbinding met de omgeving en de natuur om je heen. Lichaam, geest en omgeving beïnvloeden elkaar continu. Hier kunnen allerlei verstoringen tussen ontstaan waardoor je klachten kunt ontwikkelen.

Ziekte wordt door een acupuncturist dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel maar als een samenspel tussen lichaam, geest en omgeving. Ziekte is dan ook een lichamelijke , emotionele of mentale uiting van een verstoring.  Deze verstoring ontstaat door een disbalans van energie. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat alles uit energie. Je gewrichten zijn bijvoorbeeld een harde vorm van energie, de spieren een wat minder harde vorm en je emoties en gedachten zijn de meest ijle vorm van energie.
Wanneer in de energiehuishouding door welke reden dan ook een disbalans ontstaat ontwikkel je een ziekte of klachten. Door acupunctuur wordt deze disbalans hersteld en zullen klachten verminderen of geheel verdwijnen. Simpel gezegd kom je door acupunctuur en het herstellen van je energiehuishouding weer beter in je vel te zitten.

Acupunctuur in Rotterdam

Klachten ontstaan dus door een disbalans van energie in meridianen ( energiebanen ) en organen.  Door het hele lichaam lopen meridianen als een soort netwerk die verbonden zijn met organen. Op deze meridianen liggen allemaal acupunctuurpunten met een specifieke functie en werking. Tijdens een bezoek aan de acupuncturist moet eerst in kaart gebracht worden waar er een disbalans is, en wordt er een diagnose gesteld.  Je kan bv een teveel of juist een tekort van bepaalde energieën hebben. Tevens is het belangrijk dat energie goed stroomt. Aan de hand van de oosterse diagnose worden bepaalde acupunctuurpunten geselecteerd en aangeprikt. Door het stimuleren van deze acupunctuurpunten wordt de balans volgens het Yin en Yang principe hersteld

Yin en yang

Yin en yang betekenden oorspronkelijk respectievelijk de schaduwzijde en zonzijde van een berg en staan dan ook voor duister en helder. Op deze wijze begrepen Chinezen dat in hun dagelijkse leven alle aspecten van het leven beschouwd konden worden als 2 krachten die elkaar continu beïnvloeden en met elkaar verbonden zijn. Yin en Yang zijn 2 fenomenen die bij elkaar horen en in elkaar overgaan. Voorbeelden:

Yin

nacht
nat
koud
rust
donker
dalen
bloed
organen

Yang

dag
droog
warm
beweging
licht
stijgen
energie
ingewanden

Disbalans tussen yin en yang

Ziekte kan dan ook gezien worden als een verstoring tussen yin en yang. Door middel van het zetten van naaldjes in acupunctuurpunten kan een disbalans tussen yin en yang hersteld worden. Hierdoor wordt de circulatie van energie, bloed, lichaamsvloeistoffen en organen in evenwicht gebracht. Dankzij acupunctuur wordt het lichaam in een situatie gebracht waardoor het sneller kan genezen. Het zelfhelend vermogen wordt aan het werk gezet. Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. In China gaan veel mensen naar een acupuncturist terwijl zij nog geen klachten hebben. Niet alleen omdat het ziekte voorkomt, maar ook omdat het een positieve invloed heeft op het algemeen welbevinden. Het verhoogd je weerstand en stimuleert de levenslust.

Welke acupunctuurpunten gebruikt worden en op welke manier hangt van veel factoren af Geen enkele behandeling zal dan ook hetzelfde zijn. De behandeling is precies afgestemd op uw situatie. Zelfs als klachten precies op elkaar lijken is er geen standaard methode van behandelen. Immers ieder mens is uniek.

Een groot voordeel van acupunctuur is dat het ontspannend werkt en geen enkele bijwerking heeft. Acupunctuur is dan ook een natuurlijke en veilige behandelmethode.

Acupunctuur is niet pijnlijk omdat wij zéér kleine naaldjes gebruiken. Het zijn wegwerpnaaldjes die dan ook maar 1 maal gebruikt worden.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met acute klachten maar een groot gedeelte van mijn  clientèle komt bijvoorbeeld een aantal malen per jaar ter preventie en de vitaliserende werking.