acupunctuur-afvallen

Acupunctuur afvallen

In Nederland neemt het aantal mensen met overgewicht nog ieder jaar toe.
Ruim dertig procent van alle Nederlanders is inmiddels te zwaar.

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Als je wilt weten of je te zwaar bent, kan je contact opnemen met je huisarts of je kan vrijblijvend bij mij langskomen om te bespreken of het in jouw geval verstandig is gewicht te verliezen, al dan niet met behulp van acupunctuur.

Feit is dat overgewicht een risico is voor de gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten, kortademigheid en verminderd uithoudingsvermogen. Wilt u met acupunctuur afvallen dan bent u bij ons op het juiste adres.

Acupunctuur bij overgewicht

Overgewicht kan op diverse manieren zijn ontstaan, maar betekent in de acupunctuur altijd een verstoring van de balans in je lichaam. Deze verstoring kan op verschillende plaatsen in het lichaam tot uiting komen. Om er achter te komen waar in jouw geval het probleem door veroorzaakt wordt, kan je vragen verwachten over je eetlust, eetpatroon, ontlasting, eerdere afslankpogingen, weerstand, beweegpatroon en je algemene welzijn.

Een probleem bij het afvallen is vaak een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuiker daalt, gaat je lichaam schreeuwen om voedsel en met name om zoet voedsel. Dan stijgt de bloedsuikerspiegel weer snel en voel je je weer goed. Maar even daarna voel je je weer slap, trillerig en geïrriteerd en moet je weer iets eten. Door het toepassen van acupunctuur kan de bloedspiegel stabieler blijven waardoor je minder behoefte aan eten krijgt. Ook zal je merken dat je meer energie krijgt.

Een wisselende bloedsuiker wordt meestal toegeschreven aan een zwak werkende milt. Deze moet zorgen voor de spijsvertering en het verwerken van voeding tot energie. De milt werkt nauw samen met de maag die vaak gaat overwerken als de miltwerking zwak is. Een te sterk werkende maag kan echter weer grote honger veroorzaken en zie daar, de vicieuze cirkel is ontstaan.

Degene die al heel weinig eten en toch niet afvallen, hebben naast een zwakke miltfunctie ook een zwakke nier energie. Als de nier energie zwak is, wordt er te weinig energie verbrand waardoor iemand een te lage stofwisseling heeft en te weinig vet verbrandt.

De behandeling verschilt per individu. Om te beginnen kom je 1 x per week voor een behandeling.

Na enkele weken kunnen we beoordelen hoe de behandelingen aanslaan en neemt de frequentie over het algemeen sterk af. Naast de acupunctuurbehandeling kan je ook enkele adviezen betreffende je leefstijl en/of voedingspatroon verwachten.

Uiteraard is acupunctuur geen wondermiddel om af te vallen en moet je het uiteindelijk zelf doen. Acupunctuur biedt je hierbij ondersteuning door het hongergevoel te verminderen en je stofwisseling en vetverbranding te stimuleren. Je valt hierdoor niet extreem snel, maar wel gestaag af met een grote kans op een blijvend resultaat.

Mijn ervaring is dat de duur van de totale behandeling sterk afhankelijk is van het aantal kilo’s dat je kwijt wilt. Als je je doel hebt bereikt, wordt er in overleg besloten of we de behandelingen staken of te continueren om de spijsvertering te blijven reguleren.

Acupunctuur helpt bij afvallen

Het is een feit dat obesitas in China nauwelijks of niet voorkomt. Chinezen hebben nu eenmaal een ander voedingspatroon dan wij hier in het westen. Brood kennen ze niet en ze eten zeker 3 x per dag warm . Ze snacken wel veel tussendoor maar weinig snoep en suikers.

Een goed dieet is geen dieet

De meeste diëten zijn erg eenzijdig en zij gericht op verkoop van producten.  Tevens zijn diëten niet gericht op resultaat op langer termijn en zijn bovendien vaak ook ongezond.  Er moet dus een verandering komen in het voedingspatroon wat ook vol te houden is op de langere termijn.

Om te beseffen wat een goed voedingspatroon is moeten we ons afvragen wat het lichaam nodig heeft. Hoe weet je nu wat genoeg is. We zijn de natuurlijke prikkels compleet verloren.
Een leeuw zal bijvoorbeeld na het verslinden van een zebra 3 dagen in de zon gaan liggen en niet direct weer op zoek gaan naar ander voedsel.  Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te eten om het eten.

Om te weten wat goed is voor een mens , moeten we terug naar de natuur. Laten we nu eens kijken naar de historie van de mens en zijn evolutie.

In de loop van 5 miljoen jaar heeft de mens zich weten te evolueren tot wat we nu zijn. En pas 30 duizend jaar geleden begon de mens zich te onderscheiden van de dieren. Men ging rechtop lopen en begon zijn handen te gebruiken. Het voedsel  bestond voornamelijk uit wortels, knollen en planten. Vlees werd minimaal gegeten  en als er een groot dier werd gevangen dan moest deze gedeeld worden door de hele groep.

Pas 8 duizend jaar geleden zijn we dieren gaan houden voor voedsel en zijn we begonnen met landbouw. Ons lichaam is in niet veel veranderd maar het eten wat wij eten is dus wel sterk veranderd. De gehele evolutie hebben we dus voornamelijk geleefd van vruchten, knollen, planten, noten en een minimum aan vlees. Dit zijn hoofdzakelijk vezelrijke, trage koolhydraten en minder vet. De snelle koolhydraten als, aardappelen, brood, rijst, suiker en alcohol gebruiken we pas een korte periode in de evolutie.  Vlees werd pas echt gegeten in de middeleeuwen door de adel, het was een vorm van status.

Als we kijken naar de voedingsstoffen die zorgen voor onze energie, zien we dat het lichaam niet gewend is om met verzadigde vetten om te gaan. Vet is een moeilijke brandstof , is schadelijk voor de gezondheid.  Alcohol verbrand het snelst , daarna koolhydraten en dan pas vetten.  Alcohol zal dus eerst gebruikt worden als energie, hierna de koolhydraten en daarna pas de vetten. Alcohol is dus echt een dik maker.  Eet dus niet veel snelle koolhydraten, onverzadigde vetten en drink niet veel alcohol.

Obesitas en acupunctuur

Obesitas komt nauwelijks voor in China omdat het  eetgedrag van chinezen  veel raakvlakken heeft met het oer dieet. Chinezen eten en drinken werkelijk non stop maar eten andere voedingsmiddelen dan wij hier in het westen. Zij eten bv veel pepers wat de spijsvertering stimuleert, snoepen nauwelijks, eten wel veel tussendoortjes, maar nooit chips of bv een mars. Zij eten veel verse groenten, fruit, trage koolhydraten en minder vetten. Chinezen eten wel vet maar altijd gecombineerd met vezelrijke producten . Wij eten bv patat met een kroket. In China worden vetten altijd in combinatie met andere voedingsmiddelen gegeten.

Naast het zetten van de naaldjes geef ik tevens voedingsadviezen. Dit doe ik aan de hand van 10 leefregels, die ook wel de 10 geboden genoemd worden. Dit is absoluut geen dieet maar zijn richtlijnen om gezond te eten. De combinatie van het zetten van de naaldjes en de 10 leefregels zullen er voor zorgen dat u gewicht gaat verliezen. Daarnaast kunt u ook Chinese thee gebruiken die u 2 x daags zult moeten drinken . Deze thee kunt u bij ons bestellen. De thee zorgt dat u  snel gewicht zult verliezen. 

 

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!
jaap groenendaal
2021-10-19
Ik kwam met de nodige pijn ( rug, schouder en nek ) en daardoor stress. Na een gesprek waar goed naar mij werd geluisterd en door door te vragen werd er besloten welke behandeling ik nodig zou hebben. Na de derde behandeling voelde ik resultaat en minder pijn. Ook werd ik rustiger waardoor ik minder stress had. Ik kan deze praktijk aanbevelen met mijn als prettig ervaren behandeling, zowel deskundig als sociaal.