acupunctuur-afvallen

Acupunctuur afvallen

In Nederland neemt het aantal mensen met overgewicht nog ieder jaar toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is inmiddels te zwaar.

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Als je wilt weten of je te zwaar bent, kan je contact opnemen met je huisarts of je kan vrijblijvend bij mij langskomen om te bespreken of het in jouw geval verstandig is gewicht te verliezen, al dan niet met behulp van acupunctuur.

Feit is dat overgewicht een risico is voor de gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten, kortademigheid en verminderd uithoudingsvermogen. Wilt u met acupunctuur afvallen dan bent u bij ons op het juiste adres.

Acupunctuur bij overgewicht

Overgewicht kan op diverse manieren zijn ontstaan, maar betekent in de acupunctuur altijd een verstoring van de balans in je lichaam. Deze verstoring kan op verschillende plaatsen in het lichaam tot uiting komen. Om er achter te komen waar in jouw geval het probleem door veroorzaakt wordt, kan je vragen verwachten over je eetlust, eetpatroon, ontlasting, eerdere afslankpogingen, weerstand, beweegpatroon en je algemene welzijn.

Een probleem bij het afvallen is vaak een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuiker daalt, gaat je lichaam schreeuwen om voedsel en met name om zoet voedsel. Dan stijgt de bloedsuikerspiegel weer snel en voel je je weer goed. Maar even daarna voel je je weer slap, trillerig en geïrriteerd en moet je weer iets eten. Door het toepassen van acupunctuur kan de bloedspiegel stabieler blijven waardoor je minder behoefte aan eten krijgt. Ook zal je merken dat je meer energie krijgt.

Een wisselende bloedsuiker wordt meestal toegeschreven aan een zwak werkende milt. Deze moet zorgen voor de spijsvertering en het verwerken van voeding tot energie. De milt werkt nauw samen met de maag die vaak gaat overwerken als de miltwerking zwak is. Een te sterk werkende maag kan echter weer grote honger veroorzaken en zie daar, de vicieuze cirkel is ontstaan.

Degene die al heel weinig eten en toch niet afvallen, hebben naast een zwakke miltfunctie ook een zwakke nier energie. Als de nier energie zwak is, wordt er te weinig energie verbrand waardoor iemand een te lage stofwisseling heeft en te weinig vet verbrandt.

De behandeling verschilt per individu. Om te beginnen kom je 1 x per week voor een behandeling.

Na enkele weken kunnen we beoordelen hoe de behandelingen aanslaan en neemt de frequentie over het algemeen sterk af. Naast de acupunctuurbehandeling kan je ook enkele adviezen betreffende je leefstijl en/of voedingspatroon verwachten.

Uiteraard is acupunctuur geen wondermiddel om af te vallen en moet je het uiteindelijk zelf doen. Acupunctuur biedt je hierbij ondersteuning door het hongergevoel te verminderen en je stofwisseling en vetverbranding te stimuleren. Je valt hierdoor niet extreem snel, maar wel gestaag af met een grote kans op een blijvend resultaat.

Mijn ervaring is dat de duur van de totale behandeling sterk afhankelijk is van het aantal kilo’s dat je kwijt wilt. Als je je doel hebt bereikt, wordt er in overleg besloten of we de behandelingen staken of te continueren om de spijsvertering te blijven reguleren.

Acupunctuur helpt bij afvallen

Het is een feit dat obesitas in China nauwelijks of niet voorkomt. Chinezen hebben nu eenmaal een ander voedingspatroon dan wij hier in het westen. Brood kennen ze niet en ze eten zeker 3 x per dag warm. Ze snacken wel veel tussendoor maar weinig snoep en suikers.

Een goed dieet is geen dieet

De meeste diëten zijn erg eenzijdig en zij gericht op verkoop van producten.  Tevens zijn diëten niet gericht op resultaat op langer termijn en zijn bovendien vaak ook ongezond.  Er moet dus een verandering komen in het voedingspatroon wat ook vol te houden is op de langere termijn.

Om te beseffen wat een goed voedingspatroon is moeten we ons afvragen wat het lichaam nodig heeft. Hoe weet je nu wat genoeg is. We zijn de natuurlijke prikkels compleet verloren.
Een leeuw zal bijvoorbeeld na het verslinden van een zebra 3 dagen in de zon gaan liggen en niet direct weer op zoek gaan naar ander voedsel. Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te eten om het eten.

Om te weten wat goed is voor een mens, moeten we terug naar de natuur. Laten we nu eens kijken naar de historie van de mens en zijn evolutie.

In de loop van 5 miljoen jaar heeft de mens zich weten te evolueren tot wat we nu zijn. En pas 30 duizend jaar geleden begon de mens zich te onderscheiden van de dieren. Men ging rechtop lopen en begon zijn handen te gebruiken. Het voedsel  bestond voornamelijk uit wortels, knollen en planten. Vlees werd minimaal gegeten  en als er een groot dier werd gevangen dan moest deze gedeeld worden door de hele groep.

Pas 8 duizend jaar geleden zijn we dieren gaan houden voor voedsel en zijn we begonnen met landbouw. Ons lichaam is in niet veel veranderd maar het eten wat wij eten is dus wel sterk veranderd. De gehele evolutie hebben we dus voornamelijk geleefd van vruchten, knollen, planten, noten en een minimum aan vlees. Dit zijn hoofdzakelijk vezelrijke, trage koolhydraten en minder vet. De snelle koolhydraten als, aardappelen, brood, rijst, suiker en alcohol gebruiken we pas een korte periode in de evolutie.  Vlees werd pas echt gegeten in de middeleeuwen door de adel, het was een vorm van status.

Als we kijken naar de voedingsstoffen die zorgen voor onze energie, zien we dat het lichaam niet gewend is om met verzadigde vetten om te gaan. Vet is een moeilijke brandstof , is schadelijk voor de gezondheid. Alcohol verbrand het snelst, daarna koolhydraten en dan pas vetten. Alcohol zal dus eerst gebruikt worden als energie, hierna de koolhydraten en daarna pas de vetten. Alcohol is dus echt een dik maker. Eet dus niet veel snelle koolhydraten, onverzadigde vetten en drink niet veel alcohol.

Obesitas en acupunctuur

Obesitas komt nauwelijks voor in China omdat het  eetgedrag van chinezen  veel raakvlakken heeft met het oer dieet. Chinezen eten en drinken werkelijk non stop maar eten andere voedingsmiddelen dan wij hier in het westen. Zij eten bv veel pepers wat de spijsvertering stimuleert, snoepen nauwelijks, eten wel veel tussendoortjes, maar nooit chips of bv een mars. Zij eten veel verse groenten, fruit, trage koolhydraten en minder vetten. Chinezen eten wel vet maar altijd gecombineerd met vezelrijke producten. Wij eten b.v. patat met een kroket. In China worden vetten altijd in combinatie met andere voedingsmiddelen gegeten.

Naast het zetten van de naaldjes geef ik tevens voedingsadviezen. Dit doe ik aan de hand van 10 leefregels, die ook wel de 10 geboden genoemd worden. Dit is absoluut geen dieet maar zijn richtlijnen om gezond te eten. De combinatie van het zetten van de naaldjes en de 10 leefregels zullen er voor zorgen dat u gewicht gaat verliezen. Daarnaast kunt u ook Chinese thee gebruiken die u 2 x daags zult moeten drinken. Deze thee kunt u bij ons bestellen. De thee zorgt dat u  snel gewicht zult verliezen. 

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Wordt acupunctuur vergoed door de verzekeraar?

Acupunctuur Rijnmond is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Hierdoor vergoeden de meeste verzekeraars de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor de zekerheid even in de polis om zeker te zijn van vergoeding, of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Wat is de werking van acupunctuur?

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben.

Hoe lang duurt het voordat acupunctuur werkt?

De energie van het lichaam wordt beïnvloed door het aanbrengen van één of meerder naalden in de acupunctuurpunten. Acupunctuur RotterdamHet doel van de behandeling is om de energiestroom zodanig te beïnvloeden dat vervolgens de energiebalans van het lichaam wordt hersteld. Dit effect houdt gemiddeld tussen 3 uur en 3-4 dagen aan.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.