acupunctuur-rsi-klachten

Wat is RSI?

RSI (Repetitive Strain Injury) bestaat al heel lang en is met name bekend als een beroepsziekte. Als je heel lang achter elkaar dezelfde handeling uitvoert kan dit klachten opleveren. Muzikanten, slagers, schoonmakers en glazenwassers behoren bijvoorbeeld tot de risicogroep. Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI.

RSI ontstaat dus door een herhaalde beweging, waardoor er continu spanning op dezelfde spieren staat. Symptomen van RSI zijn bijvoorbeeld: pijn, tintelingen, stijfheid of een doof gevoel.

Vaak ontstaan er klachten aan de vingers, polsen, armen en je nek en schouder regio.  Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen , benoemen artsen liever de specifieke aandoening zoals tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom of muisarm.

Tips om RSI te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. U kunt zelf ook een aantal dingen doen om RSI te voorkomen of beginnende RSI te verhelpen.
Allereerst moet bijvoorbeeld de werksituatie verbetert worden en is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen en meer te bewegen. Kou en wind vermijden is ook raadzaam. Kou en stilzitten stagneert en blokkeert , warmte en bewegen is dus aan te bevelen. Ook kunt u stretchoefeningen doen om spanning in uw spieren aan te pakken.

Acupunctuurbehandeling bij RSI

Er zijn geen medicijnen voor RSI behalve pijnstillers om de klachten te verminderen. Dit is echter geen oplossing op lange termijn. Naast het verminderen of vermijden van de oorzaak van de klachten kan acupunctuur een goede ondersteuning bieden.

Oosters gezien is RSI een energieblokkade in bepaalde delen van het lichaam. Als energie stroomt zijn er geen klachten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Wat wij met acupunctuur doen is deze blokkade opheffen waardoor energie weer kan stromen. Dit doen wij door het aanprikken van acupunctuurpunten die gelegen zijn op meridianen die door het hele lichaam lopen. Behandeling met acupunctuur stimuleert de doorbloeding waardoor de spieren en gewrichten weer goed gevoed worden.

Ook stimuleert acupunctuur het gehele immuunsysteem waardoor de klachten direct minder worden. Naast het gebruik van zeer kleine naaldjes die geen pijn doen werk ik veel met warmte lampen om de circulatie te verbeteren.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Mijn ervaring is dat na 5 behandelingen er al een verbetering te verwachten is. Ik spreek meestal 1 x per week of 2 weken af. Dit gaat uiteraard altijd in overleg met u.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij het verlichten van RSI-klachten?

Ja, acupunctuur wordt door velen beschouwd als een effectieve behandeling voor RSI. Het kan helpen bij het verminderen van pijn, ontsteking en stijfheid geassocieerd met RSI. Door specifieke punten op het lichaam te stimuleren, kan acupunctuur de bloedstroom verbeteren, spierspanning verlichten en het lichaam helpen bij het natuurlijke genezingsproces.

Hoe werkt acupunctuur bij het behandelen van RSI-klachten?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is RSI vaak een gevolg van geblokkeerde Qi (levensenergie) en bloed in de aangetaste gebieden. Acupunctuur helpt bij het deblokkeren van deze Qi en bevordert de circulatie, wat kan leiden tot pijnverlichting en verbeterde functie van het getroffen gebied. Daarnaast kan acupunctuur het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers van het lichaam, zoals endorfines, stimuleren.

Hoe vaak moet ik acupunctuurbehandelingen ondergaan voor RSI-klachten?

De frequentie van acupunctuurbehandelingen voor RSI hangt af van de ernst van de klachten en hoe het individu erop reageert. Acupunctuur bij RSI klachtenIn het begin kunnen behandelingen frequenter nodig zijn, bijvoorbeeld één of twee keer per week, en zodra er verbetering optreedt, kunnen de behandelingen minder vaak voorkomen. Het is belangrijk om met een gekwalificeerde acupuncturist te overleggen voor een individueel behandelplan.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.