acupunctuur-rsi-klachten

Wat is RSI ?

RSI bestaat al heel lang en is met name bekend als een beroepsziekte. Als je heel lang achter elkaar dezelfde handeling uitvoert kan dit klachten opleveren. Muzikanten, slagers, schoonmakers en glazenwassers behoren bijvoorbeeld tot de risicogroep. Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI.

RSI ontstaat dus door een herhaalde beweging, waardoor er continu spanning op dezelfde spieren staat. Symptomen van RSI zijn bijvoorbeeld : pijn, tintelingen, stijfheid of een doof gevoel.

Vaak ontstaan er klachten aan de vingers, polsen, armen en je nek en schouder regio.  Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen , benoemen artsen liever de specifieke aandoening zoals tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom of muisarm.

Tips om RSI te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. U kunt zelf ook een aantal dingen doen om RSI te voorkomen of beginnende RSI te verhelpen.
Allereerst moet bv de werksituatie verbetert worden en is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen en meer te bewegen. Kou en wind vermijden is ook raadzaam. Kou en stilzitten stagneert en blokkeert , warmte en bewegen is dus aan te bevelen. Ook kunt u stretchoefeningen doen om spanning in uw spieren aan te pakken.

RSI en acupunctuur

Er zijn geen medicijnen voor RSI behalve pijnstillers om de klachten te verminderen. Dit is echter geen oplossing op lange termijn. Naast het verminderen of vermijden van de oorzaak van de klachten kan acupunctuur een goede ondersteuning bieden.

Oosters gezien is RSI een energieblokkade in bepaalde delen van het lichaam. Als energie stroomt zijn er geen klachten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Wat wij met acupunctuur doen is deze blokkade opheffen waardoor energie weer kan stromen. Dit doen wij door het aanprikken van acupunctuurpunten die gelegen zijn op meridianen die door het hele lichaam lopen. Behandeling met acupunctuur stimuleert de doorbloeding waardoor de spieren en gewrichten weer goed gevoed worden.

Ook stimuleert acupunctuur het gehele immuunsysteem waardoor de klachten direct minder worden. Naast het gebruik van zeer kleine naaldjes die geen pijn doen werk ik veel met warmte lampen om de circulatie te verbeteren.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Mijn ervaring is dat na 5 behandelingen er al een verbetering te verwachten is. Ik spreek meestal 1 x per week of 2 weken af. Dit gaat uiteraard altijd in overleg met u.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!