acupunctuur-pds

PDS, prikkelbaar darm syndroom of spastische darm

De functie van onze darmen

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het half vloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

Darmklachten en acupunctuur

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten waarvoor geen medische oorzaak bekend is, maar die het leven behoorlijk kunnen ontregelen. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en acupunctuur

Bij een prikkelbare darm zijn de zenuwen in de dikke darm overgevoelig voor eten, stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, ook wel ‘spastische darm’ genoemd.

Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met juist veel behoefte aan eten.

Buik borrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Oosters verklaard zijn deze klachten een disbalans tussen de lever en de milt. In dit geval harmoniseer ik de lever en de milt.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Vaak zijn met acupunctuur heel goede resultaten te behalen. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt om met acupunctuur te worden behandeld. Soms is daarnaast een aanpassing in uw voedingspatroon of leefstijl noodzakelijk.

Voor mensen die hun voedings- en bewegingspatroon en hun leefstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij darmklachten vaak sprake van een plaatselijke stagnatie van energie.

Acupunctuur is erop gericht deze stagnatie op te heffen en de energie weer te laten stromen. Ik behandel dagelijks cliënten met PDS. Na een paar behandelingen is over het algemeen al een goed resultaat te verwachten.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Acupunctuur Rijnmond is gevestigd in Rotterdam en Capele aan den IJssel.

Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Mg Mg
2021-11-26
Zo fijn om prettig ontvangen te worden, fijne behandelruimte en na de behandeling voel ik mij eigenlijk direct al een stuk beter!
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.
Ton den Haan
2021-11-06
Aardige acupuncturist rustig en heeft mijn verhaal gehoord Binnen 3 weken voelde k mij veel beter aanrader
Thijs den Haan
2021-11-06
Fijne praktijk veel aan gehad
Sam Ouwerkerk
2021-10-28
Veel aan gehad bij nekklachten en migraine zeker aan te bevelen
MdH den Haan
2021-10-26
Fijne praktijk zeer deskundig
Femke Boersema
2021-10-20
Een hele fijne, deskundige praktijk!