Acupunctuur Nek-, rug- en schouderklachten
Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- en/of zithouding. Het kan ook komen door te zwaar te tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken.

ACUPUNCTUUR NEK-RUG-SCHOUDERKLACHTEN

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- en/of zithouding. Het kan ook komen door te zwaar te tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veelvoorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. Het is daarom belangrijk om voor de behandeling zoveel mogelijk te weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Deze uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze in de toekomst te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Je staat op uit een stoel en bukt zich om een papiertje op te rapen. Plotseling voel je een hevige pijnscheut en je kan nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend. Het kan leiden tot houdingsafwijkingen of moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist rust vereist. In sommige gevallen kan de acupunctuurbehandeling gecombineerd worden met aanvullende oefeningen.

Acupunctuur nekklachten

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van verhoogde spierspanningen in de nek. De nekspieren kunnen zich met grote kracht aanspannen, waardoor de druk op de tussenwervelschijven zo groot wordt dat er slijtage optreedt of zenuwen bekneld of geïrriteerd raken.

Er kunnen vele oorzaken zijn die aanleiding geven tot deze spierspanning. Orgaanproblemen, een verkeerde houding en stress zijn enkele voorbeelden hiervan.

Acupunctuur whiplash

De klachten die horen bij een whiplash kunnen zeer divers zijn, uiteenlopend van chronische pijn in de nek, chronische hoofdpijn, tintelingen in armen en handen, tot gedrag- en karakterveranderingen. Soms komen ook cognitieve stoornissen voor zoals een verminderd kortetermijngeheugen en concentratieproblemen.
Een whiplash is een zweepslag in de nek. Het is een verrekking van de spieren en gewrichtsbanden rond de wervelkolom van hals en nek. Het ontstaat meestal door een plotselinge achterwaartse of voorwaartse, schoksgewijze beweging van het hoofd tijdens het sporten, een val of ongeval zoals een auto-ongeluk.
Vanuit de visie van de acupunctuur is bij een whiplash de vrije energiedoorstroming rondom de nek in meer of mindere mate verstoord. Acupunctuur kan deze energiestroom weer op gang brengen. Daarnaast werkt acupunctuurals pijnbestrijding, zeker als er al in een vroeg stadium tot behandeling wordt overgegaan. In de meeste gevallen treedt verbetering op en vaak ook genezing.

Door het zetten van enkele naaldjes probeer ik de spanning van de spieren te halen zodat je klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

Acupunctuur schouderklachten

Nekklachten komen vaak voor in combinatie met schouderklachten. Net onder de schedelrand op de zijkant van de nekspieren zitten pijnlijke punten. De pijn straalt meestal uit naar de bovenzijde van de schouders. Net iets achter de bovenzijde van de schouder zit vaak ook een pijnlijke plek. Als men op die plekken drukt, kan de pijn naar boven uitstralen, naar de zijkanten van het hoofd. De spieren in de omgeving van de genoemde punten zijn hard en drukgevoelig.
Bij zeker 75% van de Nederlandse bevolking zijn deze punten gevoelig als er op gedrukt wordt. Dit heeft te maken met het jachtige leven dat we leiden. Drukte, stress en gejaagdheid zijn belangrijke factoren die leiden tot deze pijn. Ook andere factoren, bijvoorbeeld orgaanverstoringen, kunnen leiden tot nekpijn en schouderpijn.

Bewegingsbeperking in de schoudergewrichten komt veel voor. Men kan de arm tot een zeker punt omhoog doen, gaat men dan nog een paar millimeter verder, dan volgt een hevige pijn. Mensen die maanden of soms zelfs jaren zo’n kwaal hebben, lopen het risico dat de bewegingsbeperking nog erger wordt. Er kunnen zelfs ontstekingen bij het gewricht ontstaan.

Helpt acupunctuur bij rug-, nek- en schouderklachten?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur op deze klachten en onderzoeken bevestigen het positieve effect. Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor je betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of deze zelfs helemaal verdwijnen. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kan je dan altijd een beroep doen op acupunctuur voor het bestrijden van de pijn.

Ik merk in mijn praktijk dat mensen veel baat hebben bij acupunctuurbehandelingen. Ik hef niet alleen blokkades op waardoor energie weer vrij kan stromen, maar richt mij ook op dieper liggende problematiek zoals een zwakte van bepaalde organen. Zo ben ik in staat om niet alleen acute problemen te verhelpen maar ook op de langere termijn effect te behalen.

Last van nek-, schouder- of rugklachten en wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Acupunctuur Rijnmond voor acupunctuur Rotterdam en acupunctuur Capelle aan den IJssel

 

Als je belangstelling hebt voor een behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Dit eerste consult bestaat uit een intakegesprek en een eventuele behandeling. Tijdens dit eerste contact kan ik beoordelen of ik iets voor je kan betekenen en jij kunt beslissen of je het idee hebt bij mij op de juiste plek te zijn. je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of iets door wilt geven.