acupunctuur-zwangersschapsklachten

Acupunctuur stuitligging

Voor de bevalling horen baby’s met het hoofdje naar beneden te liggen. Bij 96% van de baby’s is dit ook zo, maar soms ligt de baby dwars of in een omgekeerde houding. Dit laatste noemt met een stuitligging.

Meestal probeert de gynaecoloog of verloskundige de baby in de buik te draaien, dit lukt echter lang niet altijd. Wanneer een baby in stuitligging ligt, vergroot acupunctuur, en dan met name een moxa-behandeling de kans dat het kindje weer in de goede positie komt te liggen.

Moxa is bijvoetskruid in de vorm van een stick die je kan aansteken. Deze moxa stick geeft veel warmte af. Met deze stick verwarm je een specifiek acupunctuurpunt. Dit punt is blaas 67 en zit aan de zijkant bij de kleine teen. De kans op succes is het grootst als de behandeling in week 32 tot 34 wordt gestart. Uit onderzoek in 2010 in het EMC blijkt dat de kans dat de baby zich spontaan draait na een acupunctuurbehandeling met maar liefst 32% toeneemt.

Moxa behandeling bij stuitligging

Je komt éénmalig naar de praktijk. Bij voorkeur in het gezelschap van je partner. Ik leg uit hoe je, of je partner de moxa-behandeling kan toepassen. Vaak combineer ik het bezoek met het stimuleren van enige acupunctuurpunten die van invloed zijn op de baarmoeder. Het is een eenvoudige en veilige behandeling. Het kan zijn dat je tijdens de behandeling het kindje voelt bewegen.

Jij of je partner behandelen 5 dagen achter elkaar een specifiek acupunctuurpunt met moxa. Op de zesde dag ga je op controle bij de gynaecoloog of verloskundige en laat je controleren of het kindje al gedraaid is. Als het kindje gedraaid is kan de behandeling stoppen. Is dit niet het geval dan vervolg je de moxa-behandeling met nog eens 5 dagen.

Mocht het kindje nog in stuitligging liggen dan kom je nog één maal op consult en prik ik een aantal extra acupunctuurpunten aan. Mijn ervaring is echter dat het kindje soms al na de eerste behandeling in de juiste positie ligt.

Maak een afspraak

Als je belangstelling hebt voor een acupunctuur behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Kom langs in onze praktijk voor acupunctuur Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Veel gestelde vragen

Kan acupunctuur helpen bij het draaien van een baby in stuitligging?

Er zijn studies die suggereren dat een specifiek soort acupunctuurbehandeling, genaamd moxibustie, nuttig kan zijn bij het stimuleren van baby’s om te draaien vanuit een stuitligging. Moxibustie wordt uitgevoerd door een brandende bundel van het kruid moxa (bijvoet) dicht bij een specifiek acupunctuurpunt op de voet van de moeder te houden. Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, is het belangrijk op te merken dat niet alle baby’s reageren op de behandeling en dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit te bevestigen.

Is acupunctuur veilig voor het draaien van een baby in stuitligging?

Acupunctuur en moxibustie worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer ze worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren beoefenaar. Er zijn zeer weinig bijwerkingen gemeld. Het is echter altijd belangrijk om eventuele gezondheidszorgen en behandelingsopties te bespreken met je zorgverlener.

Wanneer moet ik beginnen met acupunctuurbehandelingen voor een baby in stuitligging?

Het is meestal aan te raden om rond de 32e tot 36e week van de zwangerschap te beginnen met behandelingen voor een baby in stuitligging. Dit geeft de baby voldoende ruimte en tijd om te draaien voordat de geboorte plaatsvindt.Acupunctuur bij stuitligging Echter, de timing kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, dus het is belangrijk om dit met je zorgverlener te bespreken.

Marieke van den Wijngaard
2023-07-15
Een hele fijne acupunctuur praktijk. Ik kwam met migraine. Er wordt goed naar je geluisterd. Het heeft super veel geholpen.
Marjolein Koolmees
2023-07-06
Extreme last van hooikoorts en ten einde raad omdat niets echt meer hielp en het elk jaar erger werd. Dus verder gaan zoeken in het alternatieve circuit en zo bij Patrick van Accupunctuur Rijnmond terecht gekomen en al na 1 behandeling helemaal geen klachten meer. Echt ongelooflijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik heb voor de zekerheid nog 2 behandelingen gedaan, ben helemaal hooikoorts vrij. Ik heb mijn leven weer terug, heel dankbaar voor!
Daan b
2023-07-05
Ik kom nu al bijna een jaar bij deze praktijk. Ik heb alleen maar goede ervaringen. De behandelruimte is netjes en schoon. Ik voel echt een verandering ten opzichte van een jaar geleden. Aanrader wat mij betreft!
Wendy van Baarlen
2023-07-05
Hele fijne praktijk met veel kennis en ervaring. Mijn migraine is zo goed als weg na accupunctuur in combinatie met de quasha steen. Patrick denkt met je mee en zoekt gericht naar een oplossing van de klachten (ook bijvoorbeeld dmv chinese kruiden). Een echte aanrader.
Niki Noëlle Tuppert
2023-07-05
De behandeling is heel effectief.
Sanne Smit
2023-07-05
Ik ga al jaren naar Patrick en naast dat de behandelingen goed werken, is het ook echt een moment van ontspanning.
Bibi Odding
2022-03-31
Fijne praktijk! Goed bereikbaar, heel prettige sfeer en Patrick is zeer vakkundig: rustige persoonlijkheid, luistert goed en legt duidelijk uit hoe hij te werk gaat en wat je kunt verwachten. Aanrader!
danielle maas
2022-01-19
Had al jaar lang pijn in mijn rug. Hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar dat ging het niet. Eerst onder behandeling geweest van een Fysio met Dry needling maar van deze 9 sessies had er geen 1 geholpen. Toen op zoek gegaan naar andere oplossing en bij Patrick terecht gekomen en kan zeggen na 4 behandelingen dat ik bijna pijnvrij ben. Ben Patrick zeer dankbaar. Super aardig en ook een nette zaak.
Diana Van Heelsbergen
2021-11-25
Fijn gesprek met acupuncturist. Na aantal behandelingen weer pijnvrij. Echt een aanrader.