Acupunctuur Maag- en darmklachten
Veel voorkomende maag- en darmklachten die ik behandel zijn: slechte eetlust, buikkrampen, misselijkheid, zure oprispingen, diarree , obstipatie en de spastische darm.

Acupunctuur Maag en Darmklachten 

Maag- en darmklachten zijn een veelvoorkomend verschijnsel. De klachten zijn heel divers, wat er kunnen veel verschillende oorzaken zijn.

Voor de spijsvertering is maagzuur nodig

Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en de slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

Oorzaak van klachten

De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat deze de klachten inderdaad doen verergeren: ze vertragen de spierwerking van de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan zo langer op het slijmvlies inwerken of zelfs de slokdarm inlopen. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken.

Helpt acupunctuur bij maagklachten?

Tijdens de behandeling ben ik vooral gericht op het herstel van de verstoorde energiebalans. Het eerste doel is ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Maar omdat acupunctuur naar ‘de hele mens’ kijkt, wordt ook aandacht geschonken aan je leefwijze, werk, eetgewoonten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op je maagklachten. Uiteindelijk gaat het erom de bestrijding van de maagklachten zo effectief mogelijk aan te pakken. In veel gevallen heeft dit succes.

De functie van onze darmen

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

Darmklachten en acupunctuur

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten waarvoor geen medische oorzaak bekend is, maar die het leven behoorlijk kunnen ontregelen. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

Naast deze darmklachten zonder duidelijke oorzaak behandel ik ook mensen met gediagnosticeerde darmziekten. Enkele voorbeelden hiervan zijn : colitus ulcerosa, ziekte van Crohn en coeliakie.

Het prikkelbare darmsyndroon

Bij een prikkelbare darm zijn de zenuwen in de dikke darm overgevoelig voor eten, stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastische colon, ook wel ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met juist veel behoefte aan eten. Buikborrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Vaak zijn deze klachten een disbalans tussen de lever en de milt.
In dit geval harmoniseer ik de lever en de milt.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Vaak zijn met acupunctuur heel goede resultaten te behalen. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt om met acupunctuur te worden behandeld. Soms is daarnaast een aanpassing in uw voedingspatroon of levensstijl noodzakelijk. Voor mensen die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij maag- en darmklachten vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. Acupunctuur is erop gericht deze stagnatie op te heffen en de energie weer in balans te brengen. Hierdoor komt het genezingsproces vaak al snel op gang.

Last van maag of darmklachten en wil je hiervan af? Neem dan contact op met Acupunctuur Rijnmond voor acupunctuur Rotterdam en acupunctuur Capelle aan den IJssel.
Als je belangstelling hebt voor een behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Dit eerste consult bestaat uit een intakegesprek en een eventuele behandeling. Tijdens dit eerste contact kan ik beoordelen of ik iets voor je kan betekenen en jij kunt beslissen of je het idee hebt bij mij op de juiste plek te zijn. je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of iets door wilt geven.