Acupunctuur Hyperventilatie
Als we het over hyperventilatie hebben, denken we vaak aan de acute vorm, de hyperventilatieaanval of paniekaanval. Zo’n aanval kenmerkt zich door duidelijk te herkennen symptomen en is in tijd begrensd.

ACUPUNCTUUR HYPERVENTILATIE

Als we het over hyperventilatie hebben, denken we vaak aan de acute vorm, de hyperventilatieaanval of paniekaanval.  Zo’n aanval kenmerkt zich door duidelijk te herkennen symptomen en is in tijd begrensd. De acute hyperventilatietreedt aanvalsgewijs op. Het aantal symptomen is bijna onbeperkt. Er zijn geen hyperventilatiepatiënten met precies dezelfde klachten.

Veelvoorkomende klachten zijn: een snelle ademhaling en hartslag, hartkloppingen, het gevoel hebben dat het hart overslaat, transpireren, klamme tintelende handen of voeten, duizeligheid, het gevoel hebben flauw te vallen, gek te worden of zelfs dood te gaan. Helder denken is niet meer mogelijk en paniek overheerst.

Naast de acute vorm van hyperventilatie bestaat er ook een chronische vorm. Chronische hyperventilatie is minder spectaculair maar hierdoor ook minder eenvoudig te herkennen.  Deze vorm van hyperventilatie komt echter op grotere schaal voor dan de acute vorm. Chronische hyperventilatie kenmerkt zich door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Dit komt doordat je de hele dag verkeerd ademhaalt en dus continu aan het hyperventileren bent.

Deze vorm kent bijvoorbeeld de volgende klachten: extreme vermoeidheid, angst, onrust, hoofdpijn, concentratieproblemen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, depressieve gevoelens, zweverig gevoel in het hoofd en een gevoel van onwerkelijkheid.
Ook voor deze vorm geldt dat het aantal klachten bijna onbeperkt is en dat geen enkele hyperventilatiepatiënt dezelfde klachten heeft.

Westers gezien wordt hyperventilatie veroorzaakt door een drietal factoren : disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed,  de rol van stressoren en de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Acupunctuur hyperventilatie en mijn werkwijze

De stresshormonen adrenaline en cortisol zijn betrokken bij het reguleren van spanning en kunnen zorgen voor een hyperventilatiegevoeligheid.
Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress. Het verhoogt de alertheid en zet het lichaam aan tot actie. De hartslag versnelt, bloeddruk gaat omhoog, ademhaling versnelt, pupillen worden groter en men gaat zweten. Bij paniekaanvallen is het vrijkomen van adrenaline de aanstichter van een hyperventilatie-aanval.
Cortisol is juist een stressdemper en zorgt ervoor dat een teveel aan adrenaline weer wordt gecompenseerd. Als je teveel cortisol aanmaakt, zegt dit waarschijnlijk dat er veel stress aanwezig is, die in toom gehouden moet worden. Er is dus sprake van een disbalans tussen actie  ( yang ) en ontspanning (Yin ).

Bij hyperventilatie is er ook sprake van een verkeerde ademhaling waardoor en een tekort van koolzuurgas is het bloed ontstaat . Dit komt volgens de Chinese filosofie meestal door een disbalans tussen de longen en de nieren.
Met acupunctuur ben ik in staat om de hormoonhuishouding, te harmoniseren en in balans te brengen. Ook kan ik met acupunctuur zorgen dat de ademhaling dieper en rustiger wordt, door de verbinding tussen de long en de nier te herstellen.

Daarnaast kunnen we met acupunctuur een dieper liggende oorzaak aanpakken.  Spanning, angst, verdriet of andere heftige emoties liggen vaak ten grondslag aan hyperventilatie . Met acupunctuur kunnen we ook het mentale en emotionele beïnvloeden en harmoniseren.

Ik werk bij angsten en hyperventilatie meestal samen met mijn vrouw die een praktijk heeft voor Gestalttherapie. Zij heeft zich gespecialiseerd op dit gebied. Door middel van een werkboek met de daarbij behorende ademhalingsoefeningen gaat zij gedurende een periode van 10 weken met je aan de slag. Uw ademhalingscentrum krijgt hierdoor als het ware een soort heropvoeding.

Omdat hyperventilatie en angsten vaak een reactie zijn op onderliggende problemen is het soms zinvol om ook hier naar te kijken tijdens een consult bij mijn vrouw.

De combinatie van acupunctuur, het aanleren van een gezonde ademhaling en het achterhalen van de oorzaak zorgt er voor dat de klachten verdwijnen.

Mijn ervaring met hyperventilatie is dat het een grote impact op je leven kan hebben en je leven in behoorlijke mate kan “ verzieken “.

Wacht in ieder geval niet te lang met het zoeken van de juiste hulp.

Voor meer informatie over Gestalttherapie: www.kimboersema.nl

Last van hyperventilatie en wil je hiervan af? Neem dan contact op met Acupunctuur Rijnmond voor acupunctuur Rotterdam en acupunctuur Capelle aan den IJssel

 

Als je belangstelling hebt voor een behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Dit eerste consult bestaat uit een intakegesprek en een eventuele behandeling. Tijdens dit eerste contact kan ik beoordelen of ik iets voor je kan betekenen en jij kunt beslissen of je het idee hebt bij mij op de juiste plek te zijn. je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of iets door wilt geven.