Acupunctuur Astma en Luchtwegen
Problemen met de ademhaling worden vaak als heel bedreigend ervaren. Astmapatiënten bijvoorbeeld, kunnen er letterlijk ‘doodsbenauwd’ van raken.

ACUPUNCTUUR ASTMA

Problemen met de ademhaling worden vaak als heel bedreigend ervaren. Astmapatiënten bijvoorbeeld, kunnen er letterlijk ‘doodsbenauwd’ van raken. Maar ook minder ernstige klachten, zoals het niet diep genoeg kunnen inademen (kortademigheid), kunnen het dagelijkse geluk in de weg staan. Wanneer je bij mij in de praktijk komt met benauwdheidsklachten zal ik naast een algemeen diagnostisch onderzoek ook altijd met behulp van een saturatiemeter het zuurstofgehalte in uw bloed meten.

ASTMA ACUPUNCTUUR

Veel klachten ontstaan doordat de lucht niet vrij door de luchtwegen kan stromen als gevolg van een vernauwing. De bronchiën zelf kunnen een verkramping vertonen, waardoor de longen zich niet voldoende kunnen ontplooien. Of er is sprake van overmatige slijmproductie, vaak als allergische reactie op stoffen in de lucht. Dit leidt tot benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling en/of hoesten. Luchtvervuiling, maar ook stress, dragen bij aan een verhoging van het aantal klachten. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde heeft dit altijd te maken met een verstoring tussen de longen en de nieren. Ik zal dan ook in de meeste gevallen de energie tussen de longen en de nieren moeten versterken.

Astma is een van de bekendste ademhalingsziekten. Grofweg 1,2 miljoen mensen in Nederland heeft er in een of andere vorm last van. Astma begint meestal in de kindertijd. Er is vaak sprake van een chronisch ontstekingsproces als allergische reactie op stofdeeltjes (hooikoorts), huisdieren (veren,huidschilfers), huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen. Andere veelvoorkomende vormen van ademhalingsproblemen waar je met acupunctuur baat bij kan hebben zijn chronische bronchitis, longemfyseem en hyperventilatie.

HELPT ACUPUNCTUUR BIJ ASTMA ?

In de acupunctuur krijgen de luchtwegen –samen met de huid– een belangrijke plaats toebedeeld in ons afweersysteem. Het zijn immers organen die in direct contact staan met de ‘buitenwereld’. Een onderzoek naar de conditie van de huid behoort dan ook standaard tot de werkwijze bij ademhalingsproblemen. Bekend is de combinatie van eczeem met benauwdheid. Acupunctuur beïnvloedt het vrijelijk stromen van energie in het lichaam; een behandeling is altijd gericht op het in balans brengen van deze energiestroom. Bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd. De behandeling richt zich op het verhogen van de algemene weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. Vaak is er tevens een verstoring van de samenwerking tussen de longen en de nieren. Mijn behandeling richt zich in dat geval dan ook op het versterken van deze organen.

Mijn ervaring is dat acupunctuur bij ademhalingsproblemen effectief is en dat er nagenoeg altijd verlichting van de klacht optreedt.

Heb je last van astma of andere problemen met je luchtwegen en wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Acupunctuur Rijnmond voor acupunctuur Rotterdam en acupunctuur Capelle aan den IJssel
Als je belangstelling hebt voor een behandeling kan je een afspraak maken voor een eerste consult. Dit eerste consult bestaat uit een intakegesprek en een eventuele behandeling. Tijdens dit eerste contact kan ik beoordelen of ik iets voor je kan betekenen en jij kunt beslissen of je het idee hebt bij mij op de juiste plek te zijn. je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of iets door wilt geven.